Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Сериозен ръст в броя на случаите на насилие у дома от началото на годината. Те са скочили с цели 40%, сочат данните. Но вече има и повече подадени жалби срещу насилници. Какви са причините за тормоза? Тази седмица в „Темата на NOVA” разследващият журналист Мариета Николаева и операторите Росен Илиев и Емил Александров разказват истории, започнали с обич, надежда и мечти. И завършили с насилие.

Те са викове за помощ, които чуваме зад съседската врата или дори в собствения си дом. Екипът на NOVA проследява борбата на млада жена, която е била жертва на системен тормоз и побой в дома си. Но успява да се спаси заедно с детето си и днес живее нов живот.

„Първото плаване: 126 дни на борда” в „Темата на NOVA“

COVID кризата и дългата изолация у дома са задълбочили драстично семейните конфликти, отчитат психолози. Жертвите, обаче, не са само жени. Не малък е броят и на мъжете, подали жалби срещу половинките си. А най-тежки и фатални са последствията върху децата. Въпреки че проблемът е на дневен ред не само в България, у нас все още липсват механизми за закрила на жертвите. Ще може ли новият закон, готвен от месеци, да ги защити бързо, адекватно и ефективно?

Гледайте „Тормоз у дома“ в „Темата на NOVA“ на 8 юли, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа