Как децата в Украйна преживяват военните действия разказва екипът на NOVA - тази събота след централната емисия новини

Те рисуват война, сънуват война и играят на война, защото тяхното детство е война. Какъв е животът на украинските деца година и половина след началото на руската инвазия? В „Темата на NOVA” тази събота зрителите ще видят разтърсващи разкази за смелостта да оцеляваш всеки ден. Международният редактор Яна Николова и операторът Росен Илиев ще заведат зрителите в едни от най-пострадалите украински райони, за да покажат скритото лице на войната и да разкажат историите на децата, които живеят там с техните семейства.

От детските градини и училищата до разрушените им домове - стотици хиляди деца на войната вече година и половина живеят между сирените за тревога и игрите в бомбоубежищата. Някои от тях не познават друг живот, защото не помнят какво е било преди. Ден след ден, те продължават да се борят със загубата на домовете и на близките си хора. Но не спират също да играят, да учат, да мечтаят.

 

 

„Ежедневието на всеки човек в Украйна е обвързано с войната. Това важи и за децата. Те не спят нощем, защото често им се налага да се крият в бомбоубежищата. Някои от тях са изгубили домовете си, други техни близки”, споделя Яна Николова в ефира на „Здравей, България”.

Гледайте филма „Тяхното детство е война”, реализиран с подкрепата на УНИЦЕФ България – в „Темата на NOVA”, тази събота, след новините в 19:00 ч. Специално разширено издание с неизлъчвани кадри и интервюта от опасните зони ще бъде излъчено и по NOVA NEWS. 

Не пропускайте „Тяхното детство е война” - на 29 юли, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа. През август зрителите ще могат да си припомнят избрани издания на „Темата на NOVA” - всяка събота и неделя след централните новини. През септември форматът се завръща с нови вълнуващи истории, ексклузивни разследвания и задълбочени анализи и документални разкази.