Актьорът разказва повече за персонажа, в който се превъплъщава в новата криминална драма, която зрителите ще могат да гледат от есента в ефира на NOVA

Участвате в най-новия сериал на NOVA “Клетката“. Как и защо решихте да се включите в това ново за вас предизвикателство?

Реших да участвам в проекта, защото от доста време насам това е първият сценарий, който ми хареса. Иначе се пазя от сериали. Всъщност снимах и още един, който ми допадна, за същата телевизия. Но да, това беше основната причина – защото много ми хареса сценарият на „Клетката“. Разбрах и че в екипа има предимно млади хора, а пък аз обичам да работя с млади хора.

Какъв е вашият герой Димитър Пелев и какви са допирните точки между вас двамата?

Моят герой е положителен. Той е инспектор социални дейности и възпитателна работа в затвора. Психолог е по образование. Грижи се за това затворниците да минат по-леко през наказанието си и да могат после да се върнат обратно в обществото като нормални хора. По характер е добър човек, много отдаден на работата си, иска да помогне на всеки. Но носи в себе си тежка вина, която си е втълпил, и опитва да се справи с нея. Затова точно вторият шанс е една от темите, които го вълнуват. Димитър е човек с кауза, бори се затворниците да получат своя втори шанс и да осъзнаят грешките си. За да имат възможността един ден да започнат живота си начисто.

Споделяте, че това е един от редките случаи, в които играете положителен герой. Как се чувствате в този образ?

Това беше шега, разбира се (смее се). Но много се смяхме днес, защото разглеждахме снимки, които са за основната визия. И на всички изглеждам като сериен убиец, канибал (смее се). Ами много добре се чувствам в този образ. Сега се сещам за един американски актьор, който цял живот играеше какви ли не злодеи. И в последните си филми, около 70-годишен, вече започна да играе и положителни роли. Бяха му задали същия въпрос и той отговори, че лошите във филмите винаги са по-интересни за изиграване, но пък положителните герои получават повече пари.

Има ли живот извън „Клетката“ и защо понякога попадаме в клетка, волно или неволно?

В сериала това е един от важните проблеми, които се засягат – за клетката не само като затвор и физическо лишаване от свобода. А и за клетката, която много хора носят в душите си. И за свободата като избор, за който трябва здраво да се бориш. Доста интересна тема. Иначе, чисто човешки, защо изобщо попадаме в клетка – това зависи от много неща. На първо място зависи от възпитанието, което са ни дали нашите родители, след това и учителите ни. Зависи и от нас самите, какви сме и как искаме да живеем. В повечето случаи хората сами се затварят в клетка, налагат си ограничения. Заради обществото, заради другите... Както е модерно да се казва в последно време: „Всеки сам си преценя“.

Цялото интервю на актьора Асен Блатечки може да прочете в сайта на "Телеграф"

Новата криминална драматична поредица „Клетката“ стартира на 30 септември от 20.00 ч. Ексклузивно ще бъдат излъчени първите два епизода от сериала, след което зрителите ще може да проследят историята всяка събота от 21.00 ч. в ефира на NOVA.

Не пропускайте криминалната драма „Клетката“ от септември в ефира на NOVA. Повече новини за най-новия български сериал следете на Facebook страницата и официалния Instagram профил.