Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Детски градини, в които родителите и децата са заедно. Училища, в които всеки ученик има думата по решаващи въпроси. Гимназиално обучение, което определя предварително дали някой ще има право да следва в университет или не. Всичко това е малка част от германския модел в грижата за децата, сочен за положителен пример в цяла Европа. Тази седмица в „Темата на NOVA” журналистът Натали Пашева и операторът Николай Кънчев ще проверят на място какво всъщност се крие зад успехите на образователната система в Германия.

И там, както и у нас, има недостиг на медици, които да помагат в грижата за децата от раждането им. A приемът в голяма част от яслите и детските градини е труден. Въпреки това обаче, когато децата са в институция, целта е да не бъдат отделяни рязко от семейството и да навлизат плавно във всеки нов етап.

А за учениците от чужди страни германската държава плаща специално обучение по роден език, което да подкрепи националната им идентичност. Такъв е случаят и с българчетата, които живеят там. Само за 10 години броят на децата с българско гражданство в Германия се е увеличил 10 пъти и вече достига 120 хиляди.

Гледайте „Детство в Германия“ в “Темата на NOVA” на 28 октомври, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.