На събитието си търсят решения за равенство в бизнеса и обществото

В София се проведе глобален форум на жените лидери. Събитието се организира от съвета на жените в бизнеса в България, който отбелязва своята 10-та годишнина у нас. Целта на форума е да популяризира успешните практики на личности, компании и организации по пътя на създаване на общество, основно от многообразие, равнопоставеност и приобщаване. Повече за въпросите, разглеждани на конференцията разказва преводачът Анджела Родел за "Социална мрежа". Според нея темите в дискусиите на глобалния форум са посветени на приноса на работещите жени за постигане на равнопоставеност на половете, увеличаване на възможностите за развитие, обучение и подготовка на жени лидери и издигане на различията като възможност за изграждане на по-устойчива и ефективна бизнес среда.

„Не е лесно жена в тези бизнес сфери да стане топ шеф. Но предимството е, че дамите идват с друга гледна точка. Обикновено това е човек, който се е борил на всяка стъпка, за всяко нещо, но едновременно с това е майка и се грижи за семейството си. Вижда се, че ние жените имаме какво да дадем дори и в сфери, които не са типично женски. С женските ни качества бихме могли да добавим нещо различно. Българските жени са лидери и това го виждаме в сферите на политика, бизнес, образование… Те са целенасочени, не се отказват“, сподели преводачът Анджела Родел.

„Трябва да помогнем повече жени да се реализират успешно. Необходимо е да осъзнаем, че те могат да са лидери на работното си място, но се нуждаят и от подкрепа у дома. Не е правилно,  да работят 8 часа и след това да у дома да се грижат за децата, да готвят, чистят, да се занивамат с домакинска работа… Те нямат нужда от още една работна смяна. Дори и в Америка има очаквания и предразсъдаци, че няма значение, че жената работи, тя трябва да организира и да се грижи за семейството си. Предизвикателства са подобни и тук и в САЩ. Ако искаме жената да е лидер, трябва да и помогнем да се реализира и в личните й сфери“, допълва Анджела. 

„Всеки ден се вдъхновявам от много интересни жени и ми е трудно да избера само един пример за лидер. Например Нанси Шилър, която е президент на фондация „Америка за България“ е с живот подобен на моя. Тя американка, която идва в България. Разбира и познава двете култури, но успява да съчетава американския дух с българския. Тя е много добър пример на женски лидер. Според мен трябва да се опитам да превеждам повече женски писатели. Имам превод на книга на Вера Мутафчиева, която ще излезе следващата година. Работя и с една млада българска авторка Йоана Елми. Ще продължавам да работя и с мъже писатели, но ще се опитам да дам гласност и на повече женски гласове“, коментира плановете си Анджела Родел.