Инициативата, която ще се проведе в 14 български градове, започва тази нощ и ще продължи до неделя

За пореден път европейската инициатива ще превърне градовете в сцена. Слоганът тази година е „Под властта на театъра, всяка роля е различно царство“. Повече за инициативата разкриват в „Социална мрежа“ организаторите на събитието Мария Панайотова и Катарина Миланова и актьорът Дарин Ангелов.

Каква е метафората зад слогана?

„Една от най-тежките ни задачи всяка година е да измислим слоган, който да е атрактивен, интересен за всички – за творците, зрителите и за нас самите. Тази година се обединихме да говорим за различните царства и корони, които слагаме и като зрители, и актьорите на сцената“, разказа Мария Панайотова.

„Нощта на театрите“ започва официално на 18 ноември или според европейската инициатива всяка трета събота през ноември. Започва от ранния ден с различни представления и програмни съдържания според театрите“, допълва Катарина Миланова. „В София програмата е доста богата. Има детски представления в много от театрите, но също така и в Стара Загора, Плевен, където предстоят събития за децата.“

Инициативата ще се проведе в 14 български града с над 100 събития. Започваме от сутринта с малка изненада – тази вечер в Плевен ще поставим символично началото на „Нощта на театрите“ с „Хамлет“. Празникът ще продължи и до неделния ден.

„Публиката, театралният фен и всички зрители приемат тази нощ на театрите като своеобразен празник на театъра. Нашата цел е да приобщим колкото се може повече хора към театъра, изкуството и културата. Много хора тръгват на театър след „Нощта на театрите“, защото най-голямата роля, която изигра тази нощ е, че показа, че театър може да се случва не само в регламентираните пространства. В София беше по-топло през втората или третата нощ и целият град беше пълен с пора, които се преместваха от една локация на друга локация, за да хванат повече инициативи. Някои от тях бяха на площад, мол, библиотека, галерия…Това са любопитни хора, а за любопитството няма възраст. Това са хора, които искат да се до образоват и да се доизградят“, коментира актьорът Дарин Ангелов.

21 са посланиците на „Нощта на театрите“ и за присъстващият в студиото на NOVA Дарин това е кауза, с привилегията да се докосне до повече хора и да ги предизвика да отключат сърцата си, като ги зарази с магията на театъра.

„Разпространявайки моето изкуство аз разпространявам не идеи, а любов към истинския живот. Приемам работата си като истинския живот, а живота ми като работа. Чувствам се истински жив и щастлив в театъра. Това е моето послание“, признава актьорът.

Интересно съдържание е Live Cam, който ще продължи 4 часа и ще си говорим само за театър на живо в нашата фейсбук страница. Наши гости ще бъдат безкрайно вдъхновяващи творци като Глин Стоев, Дарин и целият ни посланически екип. Дори министърът на културата ще е сред гостите ни. Ще имаме интересна дигитална изложба – „Нощни персонажи“, в която ще гмурнем посланиците ни в различна роля. Голяма благодарност на фотографът Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски, които се включват и съпортват инициативата.