Всеки от нас може да направи дарение на bgkoleda.bg

Инициативата ще се проведе за 21-а поредна година и отново ще се събират средства. В опит да направи всеки един делник и празник по-добър за деца с различни заболявания кампанията разчита на добрината на всеки от нас да дарим по 1 лев.

Такава помощ вече има три години 11-годишният Илиян, който е с диагноза аутизъм. Какво направи държавата за него? Какво направиха хората, които са дарявали през тези години. Разказва Татяна Йорданова.

„Майка съм на Илиян, който вече е на 11 години. Много искано дете. Всичко покрай моята бременност и неговото раждане беше едно много щастливо събитие за цялото семейство. За съжалени, още след първата му годинка започнахме да забелязваме специфични неща в неговото развитие. На две години и осем месеца заключиха, че има аутизъм“, разказва Цвета Илиева.

Как "Българската Коледа" помага с техника и лечение?

Всеки шум от мотор, плачещо бебе или градски транспорт са били непоносими за Илиян.

„Той буквално получаваше срив. След като ни поставиха диагнозата, ни казаха, че оттук нататък ни очаква работа с логопеди, психолози и други специалисти. Оказа се много по-сложно. Ако едно дете в норма научава даден материал за седмица или за месец, на моето може да му отнеме месец или година за същото. Целият ни живот се преобърна и всяко едно действие в ежедневието ни е съобразено с неговото развитие“, допълва Цвета Илиева.

Преобръща се и начинът, по който гледат на живота. Започват да обръщат внимание на това какво може Илиян, а не какво не може.

„Той ме научи да ценя малките радости всеки ден. Денят е твърде къс, за да побере всичко, на което искаме да го заведем. Не за да е прекалено ангажиран, а защото има нужда от тези терапии.“

Шанс за най-малките: „Българската Коледа“ дари кувьоз на АГ болницата във Варна

Но всяка стъпка струва пари.

„Нито едно от изследванията, които са необходими за него, не се поема от НЗОК. За аутизъм няма нито една клинична пътека. Твърде малко са центровете, в които се предлага безвъзмездна помощ. И никога няма места. Със средствата от „Българската Коледа“ успяхме да покрием таксата на терапевтичния център, който посещава за срок от два месеца.

Sms-ите от „Българската Коледа“ помагат на Цвета вече трета година и резултат има.

„Виждаме голям напредък. Той разбира много повече неща, изпълнява инструкции. Все още не говори, но комуникацията ни е много добра.“

„Българската Коледа”: Историята на 12-годишния Александър от Пловдив, който е със Синдром на Даун

Сега, за разлика от преди, Илиян обича и трамваите, и бебетата, и градския шум.

„Всеки ден, гледайки метрото, се усмихва сякаш го вижда за първи път.“

Цвети се надява утре, за разлика от днес, специалните деца като нейното да бъдат гледани като всички останали.

„Когато чуеш дадена диагноза или видиш човек с по-специфично поведение или дефицити, това не е нещо лошо или страшно. Винаги съм казвала, че моят син е моят най-добър учител“, категорична е Цвета Илиева.