Съвременна апаратура помага за лечението и диагностиката на деца

С най-съвременна апаратура, подарък от „Българската Коледа“, могат да се похвалят педиатрите в УМБАЛ „Александровска“ болница. Благодарение на нея стотици деца ще спестят рентгеновите снимки. Повече за това разказва началникът на клиниката проф. Гергана Петрова за NOVA News.

В клиниката почти няма празно легло, тъй като е пълно с болни малчугани. Тук е малката Габриела, която е само на 1 година и 9 месеца. Тя е била само три дни на ясла, след което вдига температура. Появяват се хрипове, лоша кашлица и след опит за домашно лечение, се налага да постъпи в клиниката. Нейн лекуващ лекар е д-р Петкова, която е специализант по педиатрия. Тя споделя, че малкото момиче е прието по спешност и след необходимите изследвания се определя диагнозата й.

„По време на престоя се влоши състоянието й, което наложи поставянето й на кислородна терапия и мониториране на сатурацията и пулса. Този апарат, на който е поставена Габриела, е подарен от „Българската Коледа“ и ни е от огромна помощ. Позволява ни да се грижим адекватно за пациентите ни“, разказва д-р Петкова.

В манипулационната има и друг малък пациент, на когото д-р Петкова прегледа белия дроб. Благодарение на мултифункционалния ехографски апарат, с който вече разполага клиниката се спестяват ежедневните облъчвания на децата с рентген.

„Имаме деца с респираторни проблеми, с имунни дефицити, с муковисцидоза, с асма, с други белодробни заболявания и алергии. Благодарни сме на „Българската Коледа“ за този апарат, с който правим торакална ехография. Нашият завеждащ лекар в отделението доцент Милева е пионер в детската торакална ехография и благодарение на нея всяко едно дете в клиниката ежедневно се проследява. Тоест вижда се снимка на белия дроб, без да се прави рентгенова снимка ежедневно. Това е важно за пациенти в тежко състояние“, разказва началникът на клиниката по педиатрия проф. Гергана Петрова.

Според проф. Петрова една от болните теми е недоброто финансиране на клиничните пътеки. Мечтата на детските лекари от „Александровска“ болница е да имат в спешния кабинет и по нов ЕКГ апарат.

„Благодарни сме на „Българската Коледа“, защото сме партньори от дълги години. Сред първите ни придобивки е един рентген, който все още функционира и работи, но се сдобихме и с нов образен метод. Кръвно-газовият анализ от миналата година ни влиза в употреба. Също така апаратът за функционално изследване на дишането, който е за прецизна диагностика и при малки дечица. Това, което сме си набелязали като възможности за тази година е нов модел ЕКГ апарат, защото в спешния ни кабинет консултираме всички деца лежащи в хирургичните клиники. Тоест правим и пред оперативна диагноза. Също така деца на кожна и алергична клиника, които се нуждаят от специфичен предварителен оглед. Някои имат нужда от специфична кардиологична оценка. Когато даваме разрешение за операция, искаме да сме сигурни в диагнозите си. Защото не искаме да потъпкваме правилото в медицината „Първо не вреди“, споделя за NOVA News проф. Гергана Петрова