Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Миграционният натиск на българо-турската граница е спаднал с близо 70% спрямо миналия януари, твърдят властите. Въпреки това браздата продължава да приковава погледи от цяла Европа, заради очакваното приемане на страната ни в Шенген. Как всъщност се охранява границата и колко пропусклива е оградата? Отговорите търсят журналистът Стоян Нешев и операторът Петър Симеонов – тази събота в „Темата на NOVA”.

Екипът на NOVA показва откъде влизат у нас мигрантите, кои са те всъщност и какво оставят след себе си. В отдалечените странджански села местните разказват, че живеят спокойно, но не е рядкост да срещат непознати чужденци, които се движат на големи групи. Оказва се, че и ловците попадат в рискови ситуации, а пастирите в региона редовно дават храна и вода на бегълците. В същото време полицейското присъствие по границата постоянно се засилва.

Как граничарите следят по земя и по въздух движението през браздата? Какво улавят термовизионните им камери? И още – ще успеят ли мерките на българските власти да променят сроковете за приемане в сухопътния Шенген?

Гледайте „По границата“ в „Темата на NOVA“ на 24 февруари, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.