Защо се стигна до оставки и уволнения в здравеопазването?

Не мога да коментирам дали е имало лобистки натиск върху Нели Нешева. Това, което наблюдаваме през последната година-година и половина е, че Здравната каса с управител Нели Нешева работеше прозрачно. Винаги, когато сме искали да имаме информация съобразно закона, да имаме представител в надзорния съвет или да получаваме отговори на въпроси за конкретни пациенти работеше добре. Това коментира в студиото на "Здравей, България" Пенка Георгиева – член на Българската асоциация за защита на пациентите.Според нея, обществото се е настроило лошо срещу Нели Нешева заради темата с раздадените бонуси въпреки добрата й работа."Версията за това, че са били спрени някакви лобистки интереси, не е версия изказана от д-р Нешева. Тя никога не е говорила за това, че е спряла на някого лобистките интереси", заяви д-р Ваньо Шарков – депутат от "Синята коалиция". Според него, когато се казва подобно нещо, трябва да бъде пояснено кой е бил спрян и кой е причината."В крайна сметка, ако тя наистина е спряла нечии лобистки действия, излиза, че лобистите са по-силни, защото са накарали премиера да й поиска оставката", допълни д-р Шарков. Той поясни, че оставката на д-р Нешева не е била поискана заради получените бонуси, а заради начина на отношение към всички български граждани с реплики като "Аз ценя моя труд"."Не може по този начин да се управлява", категоричен е депутатът от "Синята коалиция".Пенка Георгиева заяви, че от Българската асоциация за защита на пациентите са много притеснени от дестабилизиране на системата, особено сега когато предстои сключване на договори между болниците и Здравната каса."Опитът ми със смяната на министри и заместник-министри показва, че са им необходими поне 3 месеца, докато навлязат в работата. Също така сме притеснени за програмата за превенция на рака на маточната шийка, която трябва да влезе в касата", допълни Пенка Георгиева и многократно изрази притеснението си, че вероятно ще има пациенти, които ще останат без лекарства.

 

Припомняме ви, че скандалът с оставката на шефката на Здравната каса – Нели Нешева, започна миналата седмица, когато "Синята коалиция" съобщиха, че тя е взела много голям бонус – около 30 хил. лв. В последствие се оказа, че размерът му е около 13 хил. лв. Реакцията на Нели Нешева принуди управляващите да поискат оставката й, но няколко дни по-късно се появиха колебания сред мнозинството дали тя да бъде приета.

 

На 21 февруари, парламентарната група на ГЕРБ заседава до късно, но още преди да излезе с решение вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че оставката на Нели Нешева ще бъде гласувана.

 

Днес, 22 февруари, със 116 гласа "за" Народното събрание освободи предсрочно д-р Нели Нешева като управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).Освен Нели Нешева обаче си тръгва и поредният зам.-министър на здравеопазването – Гергана Павлова.

 

Имало ли е наистина разследване на Европейската комисия срещу зам.-министъра на здравеопазването,  може ли цените на лекарствата в България да бъдат по-ниски, както и още по темата с оставката на д-р Нели Нешева – вижте във видеото.