В мотивите си тя посочва, че напуска по собствено желание..

Раздадените бонуси в здравната каса костваха поста на нейния управител. Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Нели Нешева, а малко след това тя самата обяви, че се оттегля.

Преди два дни синият депутат Димо Гяуров обяви, че Нешева е взела допълнително възнаграждение от 30 хиляди лева за миналата година. На свой ред шефката на Касата обвини Гяуров в клевета и се закани да го съди, защото бонусът й бил едва 13 хиляди и 500 лева.


\"Когато човек е достоен и иска да го оцени обществото – той оценява труда си.\" - с този аргумент вчера шефката на Касата – Нели Нешева оправда бонусите за себе си и за своите 2700 служители. Парите идвали от спестени средства за заплати и от глоби. Нешева извади документи, според които допълнителното й възнаграждение не било 30 хиляди лева, както твърдеше Димо Гяуров, а малко над 12 хиляди.

\"Когато един човек не иска да получава средства, а казва: аз съм популист и това ми е достатъчно, ще получавам 5 пъти по-малко от главния си експерт – тогава той ще получава под масата. Аз декларирам, че не съм такава, аз съм достоен човек, аз заставам зад служителите си. Аз заставам зад това, че трудът ми има цена и съм оценила моя труд\", заяви по-рано д-р Нели Нешева.

\"Българите имат много хубава поговорка – в кацата с мед една лъжичка катран е достатъчна, за да не може да се консумира медът\", коментира Бойко Борисов.

Той призова парламентарната група на ГЕРБ да поиска оставката на Нели Нешева. Малко по-късно стана ясно, че тя вече е поискала да се оттегли, като мотивите й са създалото се напрежение.

Премиерът коментира още Нели Нешева така: \"Работи много добре, но с едно действие можеш да опорочиш всичко.\"

\"Аз уважавам всяко нейно решение, но не сме приели още оставката\", заяви Красимир Велчев - председател на ПГ на ГЕРБ.

Междувременно – версията за мотивите отново се промени.
 
\"Мотивът и причините не са в бонусите. Те са много по-дълбоки. Сами се сещате, че в една институция, където се разпределят 3 млрд. лв. интересите са много силни и касаят много хора. Тя само каза, че атаките срещу нея не са от вчера или днес, а от месеци и дори година\", поясни Красимир Велчев.

Самата Нешева отказа да коментира какво всъщност стои зад оттеглянето й. А ще има ли мерки и срещу другите служители на касата, които са взимали бонуси – все още не е ясно. 

\"Всичко до оставката на Нешева ли трябва да приключи, защото нейна заместничка е взела по-голям бонус, отколкото сама тя? Предлагам ви да не коментираме кой колко бонуси е взел и защо. Това нещо ще го разгледаме като първопричина за оставката, но пак ви казвам това не е причина за създаване на това напрежение\", заключи Красимир Велчев.

 

Подробности - във видеото.