Вижте разказа на репортера ни, който прекара деня като доброволец на Витоша...

 

В гасенето на пожара като доброволец днес се включи и нашият репортер Николай Василковски. Репортерът ни каза, че докато човек не види с очите си за какво става дума, не може да осъзнае през какво преминават тези, които помагаха в гасенето до момента. 

 

В студиото на Новините на Нова на живо той каза, че хората, които са участвали в гасенето на пожара са герои. Василковски допълни, че организацията като цяло не може да се нарече слаба, а по-скоро има слаби звена в нея. 

 

Историята му на очевидец на борбата с огъня на Витоша вижте във видеото. 

 

Междувременно от земеделското министерство обясниха, че няма засегната жива гора. Според експертите, само 1% от всички пожари възникват по естествени причини и затова вероятността този на Витоша да е причинен от човешка намеса е много голяма. 

 

През следващите дни от МВР трябва да установят причината. След това ще се направят анализи на засегнатата почва. Предвид статута на територията, в резервата "Бистришко бранище" човешка намеса ще продължи да бъде забранена и затова за презалесяване не може да се говори. Според еколозите това ще се случи естествено в бъдеще.