А в неделя Мария Цънцарова ще срещне зрителите с част от хората, за които се твърди, че се опитват...

Събота, 07 юли, 19.30 ч.
Тема: С дъх на шоколад
Автор: Живко Константинов
Оператор: Кирил Тасев


Когато за първи път се появява в България, шоколадът е толкова неизвестен, че хората го бъркат с малко сапунче или хармоника за уста. Всички подхождали с недоверие към този странен продукт – към черния му цвят и сладко-горчивия вкус. Някой го смятали за течност за пиене, а други стигнали толкова далеч в предразсъдъците си, че го заклеймили като „гнусно и отвратително творение".

 

За първи път тази събота в „Темата на Нова" авторът Живко Константинов ще тръгне по стъпките на българския шоколад. Кога за първи път вкусният продукт се появява в България? Какъв смут предизвиква у хората в началото и как накрая какаовата сладост става толкова популярна и обичана, че дори става неизменна част от царските балове и приеми. Репортерът на Нова ТВ ще ни разкаже и за „царя на шоколада" – човекът, който първи дръзва да произвежда шоколад в България, построява първата фабрика и така дава основите на шоколадовата индустрия у нас.

 

За „дяволското творение", превърнало се в най-вкусно изкушение – „Темата на Нова", събота /07 юли/, от 19.30 ч.

 

Неделя, 08 юли, 19.30 ч.
Тема: 13-те
Автор: Мария Цънцарова
Оператор: Влади Топчиев



При последното преброяване през 2011 г. 577 139 души са декларирали исляма като своя религия. В края на юни тази година прокуратурата обвини 13 от тях, че проповядват антидемократична идеология и омраза на религиозна основа, а незаконна организация свързва всички тях. Веднага се появяват тълкувания за „радикален ислям". Обвиненията стъпват върху доказателства, събрани при акция на ДАНС през 2010 г. Тогава спец частите влизат в домовете на имами от смолянско, велинградско и гоцеделчевско и изземат книги, пари и компютри.

 

В неделното издание на „Темата на Нова" репортерът Мария Цънцарова ще потърси другата гледна точка и ще срещне зрителите с част от хората, за които се твърди, че се опитват да превърнат държавата в шериатска. Кои всъщност са те, как изглеждат домовете им, как живеят, какви са религиозните им принципи и как приемат законите на шериата?

 

Отговорите в „Темата на Нова" – неделя, 08 юли, от 19.30 с автор Мария Цънцарова