Георги Владимиров - Фози оглавяваше пункта "Олтоманци" от февруари...

 

Митнически шеф и бизнесмен от Варна са задържани при специализирана операция на МВР с кодовото име "Цигараджии". При акцията е разбита група за контрабанда на цигари, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов. По предварителна информация става въпрос за трафик на над 22 милиона къса цигари през 2011г.

 

Четирима души са арестувани в София, а един е задържан във Варна. Сред тях са известният митничар Георги Владимиров - Фози и варненският бизнесмен Борислав Манджуков.

 

Георги Владимиров е митничар от 1991г. 7 години по-късно той е уволнен дисциплинарно, но съдът го връща на работа. Така митничарят с прякор Фози става началник на Митнически пункт Гюешево в периода 2001 - 2009г. Тогава той отново е отстранен от поста, който заема. З пореден път обжалва решението на ръководството и за пореден път съдът го връща на работа. Според решението Владимиров трябва да бъде възстановен на поста началник на митнически пункт. Така на 9 февруари 2012 г.  Владимиров поема поста началник на Митнически пункт „Олтоманци". Той заявява, че приоритет в работата му ще бъде пресичане на вноса на контрабандни цигари от Сърбия.

 

Вторият арестуван при акция „Цигараджии" е варненският бизнесмен Борислав Манджуков. Той е собственик на няколко луксозни заведения във Варна и чейндж бюра. Името му нашумя още през 2003г., когато приятелката му Галя Пеева беше отвлечена. Тогава похитителите й поискаха откуп в размер на един милион лева.

 

Близки на варненския бизнесмен научиха за ареста му от медиите. Бившият тъст на арестувания  Калуди Пеев разказа, че той никога не е имал бизнес с цигари.

 

Преди два дни Борислав Манджуков се върнал от почивка в Анталия, където бил с 8-годишната си дъщеричка. Бившият му тъст изненанадано обясни, че основният бизнес на арестувания били нощните заведения. Един от съдружниците му се казва Милен, добави той. Те са собственици на хотел „Еделвайс".

 

Близките на бизнесмена останаха безкрайно изненадани, че името му е замесено точно в цигарена афера. Според тях е възможна някаква грешка.

 

Според изчисленията на МВР със задържането на групата е предотвратено нанасянето на щети за над осем милиона лева на държавния бюджет.

 

Кои са другите арестувани при акция „Цигараджии" ще стане ясно по-късно.

 

Репортер:  Надя Ганчева

                Искра Урумова


Гледайте цялата обедна емисия на Новините на Нова на сайта Nova Play.