Самата Нешева призна, че е получила 12 500 лева, които вчера дари на Сдружение \"Деца и юноши\".

Депутатите гласуваха оставката на шефката на здравната каса Нели Нешева. Самата тя не присъства в пленарната зала. Управляващите обясниха, че приемат оттеглянето й заради създалото се напрежение покрай взетите и раздадените от Нешева бонуси.

От лявата опозиция пък прогнозираха още оставки в системата на здравеопазването и поискаха отстраняването на здравния министър.

\"Истинските виновници са в залата. ГЕРБ прие законодателство за разпределяне на големи суми без критерии\", коментира по-рани днес Мая Манолова от „Коалиция за България\". Според нея скоро ще гръмне скандал с бонусите в здравното министерство.

Иван Костов от \"Синята колация\" изрази мнението, че Нели Нешева няма основание да получава такива бонуси, защото е в управлението и е политическо лице, а не е служител.

Днес, 22 февруари, със 116 гласа \"за\" Народното събрание освободи предсрочно д-р Нели Нешева като управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). \"Против\" гласуваха трима депутати, а 8 бяха \"въздържали се\".

 

Припомняме ви, че Нели Нешева подаде оставка, след като беше обвинена от депутата от СДС Димо Гяуров, че през 2011 г. е получила 30 000 лв. допълнително възнаграждение. Самата Нешева призна, че е получила 12 500 лева, които вчера дари на Сдружение \"Деца и юноши\".

След среща с председателя на ПГ на ПП ГЕРБ Красимир Велчев, управителят на НЗОК подаде оставка от поста. В мотивите си д-р Нешева посочи че напуска по собствено желание директорския пост на касата заради създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации във връзка с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК.

 

Вижте повече във видеото.