Тройната коалиция удължила договорите за изкупуване на енергия от възобновяеми източници...

 

През 2008 г. правителството на Тройната коалиция е подписала договори със срок от 25 години за изкупуване на енергия от възобновяеми източници. Тя обаче е 20 пъти по-скъпа от тази, която произвежда АЕЦ „Козлодуй". Това заяви в ефира на „Здравей, България" финансовият министър Симеон Дянков. 

 

Той цитира извадка от стенограма от заседание на Народното събрание от октомври 2008 г., когато е решено да се плаща солено за зелена енергия. Независимият депутат Минчо Христов се опитал да разубеди тогавашните управляващи, като им обяснява, че  цената на слънчевата енергия  е 0.70 лева на киловат, а на тази от атомната централа в Козлодуй – 0.04 лева. 

 

Въпреки това обаче, представителите на Тройната коалиция удължават вече сключените по онова време договори за получаване на енергия от възобновяеми източници от 12 на 25 години.  

 

„Затова ще плащаме по-скъп ток до 2033 г.", обобщи Дянков.

 

За сделката с дълга

 

Финансовият министър изрази задоволството си от сключената сделка за дълга, при която България успешно пласира облигации за 950 млн. евро при изгодната лихва от 4.25%.

 

„На годишна база ще плащаме с 62 млн. лева по-малко", каза Дянков.

 

Той обясни, че изгодното споразумение ще се отрази положително на потребителите, теглили кредити от банки, но това щяло да се случи след два – три месеца.

 

За приемането ни в Еврозоната

 

„България покрива всички количествени критерии за влизане в Еврозона", категоричен бе Дянков. 

 

Той обясни, че само нашата страна, Швеция и Дания отговарят напълно на изискванията за дълг, дефицит, инфлация и дългосрочен лихвен процент.

 

„България е една от двете държави в ЕС с най-нисък дефицит, заедно с Швеция", подчерта Дянков. И допълни, че единствената причина Европейската централна банка да твърди, че не сме готови за Еврозоната, е фактът, че отказваме да влезем в чакалнята ERM 2.

 

„Трябваха ми точно три години, за да изляза на балансиран бюджет", заяви още финансист номер 1, като отбеляза, че на днешния ден се навършват точно три години, откакто ГЕРБ спечели парламентарните избори. 

 

Цялото интервю със Симеон Дянков гледайте във видеото.