Причината е, че ще отпаднат всички неясни бонуси, премии, както и ДМС,което чиновниците получаваха...


Дни след като стана ясно, че заплатите на държавните чиновници се вдигат, управляващите коригираха информацията. Според тях, реалните доходите на някои служители всъщност може да  намалеят.

Причината е, че ще отпаднат всички неясни бонуси, премии, както и допълнителното материално стимулиране, което чиновниците получаваха всяко тримесечие без значение колко са рабоили или не.

Според новия закон, държавните служители ще взимат твърда заплата, в която ще влезе и класа за прослужено време. Ще има и плаваща част но тя ще бъде до 80 процента от годишното възнаграждение. Сега под формата на допълнително материално стимулиране чиновниците взимаха поне още 2 заплати на всяко тримесечие. Занапред такива плащания няма да има. Затова някои хора реално ще получават по-малко.

Онези които досега са разчитали, че ще взимат ДМС без значение какво са свършили или не, ще бъдат изненадани.

„Това ще е обективен процес и вие ще можете да се запознаете с ръководителя и да попитате защо е поставил оценка, която намалява възнаграждението му. Това не е порок, а е предимство на модела.", обясни зам.-министърът на финансите – Владислав Горанов. Той допълни, че тези, които „са си клатили краката, занапред може да взимат и по-малка заплата".

От следващият месец вече ще може да се следи и ежедневно колко се дават за заплати във всяко министерство. На сайта на финансовото министерство ще има детайлна информация за всеки лев разход.

Междувременно правителството реши, че от 1-ви юли социалните работници вече ще взимат с 20 % по-високи възнаграждения. За целта бяха отпуснати четири милиона лева допълнително на социалното министерство.

 

И още - във видеото.