Това предлагат от ГЕРБ. Цветан Цветанов обяви и друга промяна в изборния кодекс...

Специалните разузнавателни средства да влязат в борбата срещу купуването на гласове. Това предложение за промяна в законите ще направят депутатите от ГЕРБ.

Народни представители от парламентарно представените партии, политолози и експерти се събраха в президентството, за да обсъдят законовите промени преди парламентарните избори догодина.

Със закон ще отнемат на следващите избори правото някой да бъде едновременно министър на вътрешните работи и председател на предизборния щаб на партия, с което се ползва в момента Цветан Цветанов. Промяната в изборния кодекс е инициатива на самия Цветанов.

„Министри, зам.-министри, премиерът не могат да бъдат шефове на предизборни щабове, защото винаги може пак да излезе спекулацията, че видите ли някой от изборната власт може да окаже влияние върху изборния процес, което е доста смехотворно", каза вътрешният министър.

Управляващите възнамеряват също да направят публичен регистър на застъпниците и приемат да обсъдят идеята на опозицията броят на застъпниците да бъде ограничен. На последните избори плащането на голям брой застъпници се считаше за легален начин за купуване на гласове. Освен това, депутатите ще задължат партиите да декларират всяко дарение, по-голямо от размера на минималната работна заплата.

Недоволството на опозицията предизвика намерението на ГЕРБ да се използват специални разузнавателни средства в опит да се спре търговията с гласове. Според предложението ще бъдат подслушвани само организаторите на купения вот и то по искане на прокуратурата. Това означава, че наказанието за купуване на гласове ще се увеличи на поне 5 години затвор.

„Едно допълнително средство за натиск и мачкане на политическите опоненти, защото нали не се съмнявате, че ГЕРБ няма да подслушват сами себе си", каза Мая Манолова от Коалиция за България.

ДПС не се отказват от желанието си агитация да се води и на езици, различни от българския. Те са категорични, че предложението им е в синхрон с всички национални и европейски закони.