Срещу закона гласуваха 38 народни представители, петима го подкрепиха...

Депутатите приеха ветото на президента Плевнелиев върху Закона за горите. Така спорните текстове, предизвикали протести и блокади, се връщат за повторно обсъждане и ще се търси съгласието на всички страни.

Дебатите по ветото проследи и земеделският министър Мирослав Найденов, който специално беше командирован в парламента от премиера Бойко Борисов. Найденов призова за блокиране на закона и призна, че правителството е допуснало грешки.

Още в началото на дебата опозицията обяви, че ще подкрепи президентското вето. От „Коалиция за България", „Атака" и десницата са на мнение, че спорните поправки за ски пистите обслужват лобистки интереси.

Големият проблем е земята, през която минават ски пистите, която е ценното. Целта е да се вземе без пари, а сега след готвените промени, почти без пари", на мнение е Павел Шопов от „Атака".

Депутати на ГЕРБ обясниха, че безконтролно строителство в горските територии и по пистите няма да има.

„Един от митовете, че всичко ще се застрои, е демагогия. Може би на една хилядна ще бъде увредена, ако се построят няколко писти, защото съгласете се, че не навсякъде може да се правят такива писти", обясни Любен Татарски от управляващата партия.

Премиерът също беше критикуван, че е използвал парламента в спора с природозащитниците.

Бойко Борисов не слуша дебатите, но спешно командирова Мирослав Найденов към Народното събрание още в началото на заседанието на правителството.

Земеделският министър трябваше и да се извинява за грешката, която управляващите са допуснали:

Предполагаме, че сгрешихме в комуникацията с обществото или с определена част от обществото. Затова ние категорично ще подкрепим, и аз от името на правителството, и настояваме парламентарното мнозинство да подкрепи ветото на президента и този закон да бъде върнат за доразглеждане."

Така за по-малко от седмица депутатите на ГЕРБ гласуваха за втори път с „въздържал се" закон, който сами са одобрили. Първият път беше Законът за съдебната власт, а днес, 27 юни, това направиха с президентското вето върху Закона за горите.

 

Междувременно, докато депутатите гласуваха, в Паничище се състоя поредният протест в подкрепа на Закона за горите. Според местните хора, текстовете ще помогнат на икономиката, без да увреждат природата.

Колкото до другия върнат закон - този за съдебната власт, депутатите прегласуваха част от текстовете. Така отхвърлиха възможността за кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет.

 

Вижте повече във видеото.

Репортер: Ина Гълъбова