Кабинетът даде право да се строят влекове, лифтове и ски писти в земи от Държавния горски фонд.

Кабинетът промени и Закона за горите и така даде право да се строят влекове, лифтове и ски писти в земи от Държавния горски фонд.

Те  няма да променят предназначението си и на хартия ще останат гори, независимо дали ще бъдат застроени. Досега на тези територии можеха да се строят само електропроводи. Решението на кабинета идва малко, след като основният инвеститор  на Витоша – фирмата собственик на съоръженията \"Витоша ски\" АД обяви, че няма да пусне съоръженията, защото не е  съгласна с новия закон за горите.

Част от измененията в Закона за горите, които се отнасят за природните паркове и курортите в тях, ще помогнат на туризма у нас, смята земеделският министър Мирослав Найденов.

Найденов посочи, че след като земите ще запазят държавната си собственост, не може да се говори за нерегламентирана държавна помощ или обслужване на частни интереси. Според него обаче измененията не се правят заради тази фирма.

Не закъсня  реакцията и на еколозите: \"Земята ще остане държавно публична собственост, но представете си едни хубави бетонни пилони. Това нещо на хартия ще се води гора\". Това коментира Екатерина Раковска от Коалиция \"За да остане природа в България\".

Според плана за управление на природен парк \"Витоша\" обаче до 2014 година там не може да се строят нови съоръжения или писти. Най-доволни от промените се оказа именно инвеститорът \"Витоша ски\" АД.


Предстои промените да бъдат гласувани в Народното събрание.

 

Ще започне ли ски сезонът на Витоша и кога – вижте във видеото.