Емил Димитров е сочен за собственик на гори и ловни стопанства...

 

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси проверява вече месец депутата от ГЕРБ Емил Димитров, който е зам.-председател на Комисията по земеделие. Това съобщи за Новините на Нова председателят на контролния орган Филип Златанов.

В сигнала, по който се работи, Димитров е заподозрян, че обслужва свои интереси с промени в три законопроекта. Един от тях е скандалният Закон за горите, който предизвика редица протести и блокади на центъра на София. Спорните промени в закона бяха подкрепени от  Комисията по земеделие още преди да бъдат гласувани в пленарна зала.

Емил Димитров е сочен за собственик на гори и ловни стопанства. Според природозащитници самият той е инициирал поправки, които ще облагодетелстват собствения му бизнес, както и бизнеса на хора, близки до него.

В Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси вече месец проверяват дали и какви гори, или бизнес, свързан с дървесината, притежава депутатът от ГЕРБ. Заедно с това експертите четат стенограми от заседанията на Парламентарната земеделска комисия, за да установят дали депутатът се е опитал да прокара лобистки законови промени и какви. 

Съмненията са свързани с промените в три закона - Законът за горите, Законът за лова и Законът за земеделските територии, обясни Филип Златанов.

Председателят на контролния орган допълни, че в момента се проверят собсвеностите на депутата.

През 2002 г. Емил Димитров придобива концесия на двете най-големи ловни стопанства в страната - "Елен" и "Шерба" . В имотните си декларации от предишни години депутатът се е обявявал за собственик на гори. Самият той обаче твърди пред нас, че всичко това е със задна дата:

Когато постъпих в парламента, съм продал всичките си фирми, които могат да имат отношение. Имах частни гори, продал съм ги и тях."

Твърди се, че Димитров е прехвърлил бизнеса си, свързан с горите на свои близки, включително и на фирма, чийто собственик вече е майка му Елеонора. В декларацията си за миналата година депутатът посочва, че е продал именно на майка си дружествени дялове на стойност 500 000 лв.

Пред Нова ТВ обаче Димитров отрече майка му да има бизнес, който има отношение към горите или към дърводобив.

Филип Златанов потвърди, че Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси проверява не само Емил Димитров, но и негови роднини и бизнес-партньори.

Комисията е сезирана от природозащитника Тома Белев. Преди протеста миналата седмица, в подкрепа на поправките в Закона за горите Белев получил и множество сигнали, че лесовъдите се организират за този протест по заповед на Емил Димитров. Според Белев протестът е обслужил именно интересите на Димитров, който стои зад основните гласувани промени в пленарна зала.

До месец комисията ще се произнесе дали депутатът е в конфликт на интереси. Ако се докаже такъв - Димитров ще трябва да заплати административна санкция "глоба", като размерът ще бъде между 5000 лева и 7000 лева.

На въпрос дали има свободни 7000 лева при положение, че се установи конфликт на интереси, Емил Димитров заяви следното:

„Първо нямам конфликт на интереси, няма да се наложи да плащам. След като си дарявам цялата заплата на сираци и болни, може би ще намеря такива пари."

Репортер: Мария Цънцарова

 

Повече вижте във видеото.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.