Това обяви премиерът Бойко Борисов...

Страната ни ще спести 300 млн. лева през следващите пет години при изплащането на външния ни дълг, обяви премиерът Бойко Борисов. Това е постигнато след като екипа на Симеон Дянков успя да продаде на финансовите пазари емисия наши облигации при лихва от 4,25 процента.

 

Първоначално заемът ни от шест и половина милиарда евро трябваше да се изплаща от следващата година при лихва от 7,5 процента. Тя е била договорена от екипа на Милен Велчев в по-предишното правителство.

 

„Това дава изключително спокойствие за следващото правителство, лихвата на новите облигации е по-ниска от тази на утвърдени икономики в Западна Европа - Португалия на седем процента, Испания на 5,56, Ирландия на 5,27. Какво ще донесе това пряко на България? На година 79 млн. спестяваме за 2013-та, а общо 62 милиона на година спестяваме само от разликата на Милен Вечлев с Дянков. За пет години по 62 са над 300 милиона лева, които по-малко ще платим като дълг след пет години следващото правителство, а да не говорим, че всичко това за следващата година ще намали и лихвите по кредитите", коментира министър-председателят Бойко Борисов.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.