Според новата версия двама от обвинените постепенно са източвали средства от банката

В продължение на два часа, откакто започна мярката за неотклонение на в СГС, прокуратурата излагаше собствената си гледна точка за това как се е стигнало до 206 милиона лева липси от касата на КТБ. Така и не стана ясно кой всъщност е присвоил парите - дали Цветан Василев ги е взел от КТБ, или служители му са ги взели. 

 

Оказа се, че първоначалната версия на прокуратурата за това, че тези пари са били изнесени с чували и в брой  от главната касиерка на банката, не е вярна, предаде репортерът на Нова ТВ – Надя Ганчева.

 

За три дни прокуратурата е установила съвсем различна схема, а именно – липсите са натрупани в годините от 2011 г. до настоящия момент. В същото време служителите на банката се опитвали да ги прикрият чрез издаване на фалшиви документи за отпускане на кредити на кухи фирми, свързани с Цветан Василев. Всичко това, според прокуратурата, се случвало именно по негово разпореждане. Той обаче няма обвинения. 

 

Не стана обаче ясно кога точно са били издадени фалшивите документи за кредити и защо от БНБ не са разбрали, че се издават кредити в толкова големи размери на кухи фирми.

 

С обвинения са главната касиерка, изпълнителният директор и двете главни счетоводителки на КТБ. Прокуратурата иска четиримата задържани да останат за постояно в ареста, защото са извършили тежко умишлено престъпление и има опасност да извършат поредно такова и може да се укрият. Дали съдът ще уважи искането на прокуратурата, ще стане ясно по-късно днес.

 

Дотук по делото няма нито една счетоводна експертиза. Обвиненията на прокуратурата се крепят само на свидетелски показания. Свидетели на държавното обвинение са станали бивши съдружници на Цветан Василев и негови служители в банката. По-голямата част от свидетелите са участвали в схемата за кухи кредити, но въпреки това нямат обвинения.