Част от кварталите на града изглеждат като под обсада

Властите в Рио трудно се справят с престъпността. Част от кварталите на града изглеждат като под обсада. Тежко въоръжени полицаи патрулират по улиците и около олимпийското градче.

Часове преди началото на Олимпиадата над стадион „Маракана” в Рио де Жанейро проехтяха фойерверки като част от официалната репетиция преди откриването на игрите. 

Протести и безредици при пристигането на Олимпийския огън в Рио (ВИДЕО) МЕЧТАТА ЗА РИО: Българските спортисти се впускат в битка за медали Българското знаме бе издигнато в Олимпийското село

Домакините още нямат повод да празнуват заради проблемите със сигурността,  които сериозно може да помрачат Олимпиадата. Само на метри от празничната атмосфера заради криминалната обстановка в града тежко въоръжени полицаи патрулират по улиците.

85 хиляди служители на реда, сред които федерални полицаи, военни и цивилни, ще се грижат за реда на Олимпиадата. Броят им е два пъти повече от охраната по време на игрите в Лондон. Последните месеци Рио отбелязва сериозен скок както на кражби и хулигански прояви, така и на убийства и други тежки престъпления. Не са застраховани дори участниците в игрите.

Българската делегация в Рио също влезе в статистиката със загубите. 27-годишният състезател по борба Николай Байряков се прости с два мобилни телефона. Те били откраднати от стаята му. Така родните спортисти се наредиха до тези на Сърбия и Австралия, които също бяха ограбени.

Въпреки този сериозен удар по имиджа на Бразилия, част от туристите, дошли за Олимпиадата, не се чувстват застрашени. Паралелно с усилията на полицията върви и подготовката за тържественото откриване на 5 август.