Това заяви президентът на Турция на митинг

Победа на отговора "да" на утрешния референдум в Турция за разширяване на президентските правомощия ще проправи пътя за връщане на смъртното наказание, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на митинг днес, предаде ДПА.

Ердоган: Турция ще преразгледа отношенията с Европа след референдума Турция - часове преди референдума ЕКСКЛУЗИВНО: Актьорът, изиграл Ердоган във филм Паметник на Ердоган, който спира танк, откриха в Турция (СНИМКА)

"Братя, моето решение за смъртното наказание е ясно. Ако мине през парламента и дойде при мен, аз ще го одобря и ще приключим въпроса", заяви Ердоган. Конституционните изменения се нуждаят от мнозинство от две трети, за да бъдат одобрени в парламента.

"Ако това не се случи, ще направим друг референдум за това и нашият народ ще реши", добави той. Парламентът може да подложи на референдум определено предложение с мнозинство от три пети, какъвто е случаят с утрешния референдум, отбелязва ДПА.

"Решението утре ще проправи пътя за това", посочи Ердоган. Той добави, че вотът ще бъде "повратна точка" в отношенията с Европейския съюз. Турция е кандидатка за членство в съюза, а евентуално връщане на смъртната присъда би сложило край на шансовете й за присъединяване.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.