Това ще окаже пагубно влияние върху лечението на хиляди пациенти

Здравната каса спира финансирането на болници и лекари, защото дължат пари на данъчните. Решението е взето от Министерския съвет миналата година, но започва да действа едва преди седмици. 

АБСУРД: Пенсионерка се оказа с прекъснати здравни права КРИЗА В БОЛНИЦИТЕ: НЗОК дава до 10% по-малко, изчисляват лекари От днес се променят условията за приемане на данни за болничните листове Удар по болниците заради поскъпването на тока и парното

Става дума за стотици договорни партньори на Здравната каса, сред които лечебни заведения, медицински практики от извънболничната помощ, включително и лични лекари. По данни на браншовата организация, подобно забавяне на средствата ще окаже пагубно влияние върху работата на медиците и върху лечението на хиляди пациенти.

Бургаската болница е изряден платец към държавата. В началото на туристическия сезон по морето тя очаква стотици хиляди пациенти допълнително. Въпреки това от месеци получава от касата доста по-малко средства от очакваното.

"Оказва се, че има много такива лечебни заведения – за много от тях колегите установиха, че има грешки в системата на НАП", коментира д-р Галинка Павлова. 

Подобни грешки открили и личните лекари – оказало се, че вместо само задълженията към НАП, били блокирани всичките им пари.

Междувременно, реалните длъжници на Агенцията по приходите ще се издължават принудително – просто касата ще им дава по-малко пари. Това означава, че някои от практиките ще затворят – или временно, или постоянно. Това ще се отрази на пациентите.

А личните лекари упрекват държавата, че все още не е започнала да плаща пълния размер на 8-процентната здравна вноска за децата, пенсионерите и социално слабите, които осигурява.

От Здравната каса напомнят, че длъжниците сред изпълнителите на медицински услуги могат да разсрочат плащанията си към националната агенция по приходите.

Репортер: Деница Суруджийска

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.