Осигуровките се поемат от държавата и нищо, освен смъртта, не може да ги прекрати

Пенсионерка се оказа с прекъснати здравни права. Възрастната жена установила това при опит да си вземе лекарствата от аптека.

Абсурдът е, че осигуровките се поемат от държавата и нищо, освен смъртта, не може да ги прекрати. Оказва се, че този случай не е изключение. 

По темата

Както всеки път Анастасия Минева очаква да получи в аптеката лекарствата, които й се полагат от държавата. Този път обаче я изненадали.

„Казаха, че има проблем - не могат да ми дадат лекарствата, защото не излиза на тяхната програма, че имам здравноосигурителни вноски”, разказва Анастасия.

Жената обаче знае, че щом е пенсионер, това е невъзможно и проверила в друга аптека. Резултатът бил същият.

Днес Анастасия опитала отново и системата вече знаела, че има здравноосигурителни права. Оказва се обаче, че нейният случай не е изключение.

За проблема си има и причина и тя е в актуализацията на данните кой има здравни права и кой не. Системата на НАП обновява данните всяка неделя и сряда през нощта. По изключение вчера актуализацията започнала между 10.00 и 12.00 часа, точно когато Анастасия е била в аптеката.

За да не се повтаря повече подобен случай, от НАП обещават да разговарят със софтуерните фирми на аптеките, болниците и поликлиниките. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.