Спътникът на планетата е с диаметър 5150 км

Учени представиха първата глобална геоложка карта на скритата зад мъглива атмосфера сатурнова луна Титан, предаде БТА. Тя е осеяна с обширни равнини, дюни от замръзнала органична материя, езера от течен метан и планини. Картата е изготвена на базата на радарни, инфрачервени и други данни, събрани от сондата „Касини“, която изследваше планетата Сатурн и спътниците й от 2004 до 2017 г. Титан е с диаметър  5150 км и е вторият най-голям спътник в Слънчевата система след юпитеровия Ганимед.  

Представиха космическия кораб, с който ще стигнем до Луната и Марс

While conditions on the Saturn moon of Titan are far far colder than on Earth, the surface may be the most like our planet within the Solar System. And now, we’ve mapped the whole moon. https://t.co/aDmsFCTGoS pic.twitter.com/9yHms5rYXK

— Many Worlds (@NExSSManyWorlds) November 19, 2019

Органичната материя - въглеродни съединения, които са важна предпоставка за развитието на живи организми, играе водеща роля на най-големия спътник на Сатурн. „Органичната материя е ключова за възможността за живот на Титан, който според мнозина от нас би се развил в течния воден океан под ледената кора на спътника“, казва ръководителката на изследването Розали Лопес от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния. „Хидроложкият цикъл“ на сатурновата луна с течни въглеводороди, които падат под формата на дъжд, текат през повърхността и се изпаряват обратно в атмосферата, е сравним с водния цикъл на Земята. Валежите там са повсеместни, но екваториалните региони на спътника са по-сухи от полярните. Равнините и дюните, покриващи съответно 65% и 17% от повърхността, са доминиращи характеристики на средните ширини и екватора.

Астероид с размерите на футболно игрище приближава Земята  

RT TweakTown RT TweakTown: Astronomers map entire surface Saturn's Titan moon for first time ever https://t.co/9HIPqtVFyI pic.twitter.com/2gPvIVHemc

— Callens Bob (@ryuofdarkness) November 19, 2019

Титан е единственото място освен Земята с басейни в течно състояние на повърхността. Основната характеристика на полярните региони на спътника са езерата и моретата от метан. На Земята метанът е газ, но на Титан е в течна форма заради мразовития климат. На места сатурновата луна е осеяна с хълмисти и планински райони, които съставляват 14% от повърхността й. Геоложката карта на Титан е изготвена седем години преди старта на планираната мисия „Дрегънфлай“ на НАСА. В рамките й към спътника ще бъде изпратен дрон, който да изследва химията и годността за живот. По план „Дрегънфлай“ трябва да бъде изстрелян през 2026 г. и да пристигне на Титан през 2034 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.