Най-малко четирима са ранени при атаката, има задържан

Нападение затвори централен район в Париж. Тежко въоръжени полицаи отцепиха улиците около бившата редакция на списанието „Шарли Ебдо”. Двама души са били ранени в атака с хладно оръжие. Единият е пострадал сериозно.

Видео: Руптли

Арестувани са двама заподозрени. Иззето е и оръжие, което един полицай описа като мачете, а друг - като месарски сатър.

 

Kæmpe nedlukning i Paris efter knivangreb ved Charlie Hebdo-lokaler https://t.co/sTXSiNRfHs pic.twitter.com/guqF0ukRnV

— TV 2 NEWS (@tv2newsdk) September 25, 2020

Полицаите обявиха, че проверяват съмнителен пакет в близост до бившата редакция. В него не бяха открити експлозиви или други опасни вещества.

Une attaque à la machette dans les locaux de #CharlieHebdo 2 personnes blessés. Pas plus d’informations pour le moment. pic.twitter.com/nM0BoPb5XV

— Matricule007 (@DeltaMike59) September 25, 2020

Très gros dispositif #policier déployé dans le 11eme. Attaque à l’arme blanche pas loin des ancien locaux de #CharlieHebdo. pic.twitter.com/YbaM4HMXYb

— Julien Rafin (@RafinJulien) September 25, 2020

 

Quatre blessés à l'arme blanche près des anciens locaux de «Charlie Hebdo» https://t.co/1tQGrtTbgO pic.twitter.com/Ooxxj0l7VK

— Libération (@libe) September 25, 2020

Премиерът на Франция отиде на мястото на атаката. Антитерористичното звено на полицията води разследването. Все още не са обявени самоличността на нападателите и предполагаемите им мотиви.

„Първо, атаката е станала точно пред вратата на бившата редакция на „Шарли Ебдо”. Второ, атаката е направена точно в часа, в който бяха съдебните процеси на терористите от 2015-та. Решихме да разследваме престъплението и от гледна точка за терористична атака, както и от ъгъла да е само криминално деяние”, заяви прокурорът Жан-Франсоа Рикар.

„Искам да изкажа съчувствие на семействата на пострадалите, както и на колегите на тези двама журналисти. Искам също да благодаря на органите на реда. Свършили са си работата бързо”, каза министър-председателят Жан Кастекс.

Няма данни за пострадали българи при терористичното нападение в Париж

Няма данни за пострадали български граждани при нападението в Париж, съобщиха от Министерството на външните работи.

Предприета е полицейска акция, като към момента районът е отцепен.

Българското посолство е в контакт с местните власти и в готовност да окаже съдействие при необходимост. Българските граждани могат да се свържат с мисията ни на следните телефони: +33 1 45 51 85 90, +33 1 45 51 85 90.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.