Американският президент даде положителна проба за коронавирус

Приеха Доналд Тръмп в болница по-малко от 24 часа, след като беше диагностициран с COVID-19. 74-годишният президент се чувства добре, но ще остане под лекарско наблюдение поне няколко дни.

Доналд и Мелания Тръмп са с COVID-19

От Белия дом уверяват, че президентът Тръмп продължава да изпълнява задълженията си, но от военна болница край Вашингтон. Само месец преди изборите за президент, нещата претърпяха неочаквано развитие и ето, че Доналд Тръмп, който се отнасяше с насмешка към носенето на маска, се оказа хоспитализиран. Преди да отпътува за болницата той публикува обръщение.

Националния военен медицински център "Уолтър Рийд". Снимка: ЕПА/БГНЕС

„ Искам да благодаря на всички за огромната подкрепа. Отивам в болница. Мисля, че съм много добре, но трябва да се уверим, че всичко е наред. Първата дама също се чувства много добре. Благодаря ви много, оценявам го и няма никога да го забравя. Благодаря!”, заяви Тръмп.

 

#BREAKING #PresidentTrump walks unassisted, with mask, to helicopter for hospitalization for the novel #coronavirus pic.twitter.com/464SAAdkoF

— AFP news agency (@AFP) October 2, 2020

Той  е започнал да приема противовирусен препарат, но не се нуждае от допълнителен кислород, съобщи лекуващият му лекар. Тръмп е приел и експериментална доза медикамент на американска фармацевтична компания. По-рано стана ясно, че той проявява леки симптоми на болестта, като затруднено дишане, температура и отпадналост. Кандидатът на демократите Джо Байдън е дал два отрицателни теста.

„Не става дума да си издръжлив, а да дадеш твоя принос. Носенето на маска ще предпази не само вас, но пази и хората наоколо”, каза той.

The President walking to Marine One headed for the hospital. pic.twitter.com/leDbjIr94Z

— David Begnaud (@DavidBegnaud) October 2, 2020

С коронавирус обаче са заразени няколко души от обкръжението на Тръмп, включително и шефът на кампанията му - Бил Степиън.

White House press sec. Kayleigh McEnany waits with others as Pres. Trump prepares to leave the White House to go to Walter Reed Medical Center after he tested positive for COVID-19. https://t.co/4fUBzoe08c pic.twitter.com/46zJ7qu64l

— ABC News (@ABC) October 2, 2020

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.