Това обяви американският президент в личния си профил в Twitter

Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания са заразени с коронавирус. Новината идва само 32 дни преди президентския вот в САЩ. Здравословното им състояние засега е стабилно, но държавата може да се окаже на прага на политическа криза.

Борсите реагираха мигновено, предизборните митинги на Тръмп са отменени, а вторият президентски дебат вероятно няма да се състои. Все още без отговор е и друг съществен въпрос – заразен ли е Джо Байдън, след като двамата кандидат-президенти се срещнаха само преди 2 дни и буквално крещяха един срещу друг.

Часът е 01:00 след полунощ. В социалните мрежи се появява ново съобщение. Само три изречения са на прага да преобърнат хода на изборите за президент на САЩ:

„Тази вечер аз и първата дама на САЩ дадохме положителни резултати от тестовете за COVID-19. Веднага ще започнем процеса на карантиниране и лечение. Ще преодолеем това заедно!“, написа американският президент.

Съпругата му също пусна туит, в който пише, че семейството се чувства добре и призовава всички да се пазят. 

Подозренията, че Тръмп може би е болен, се появиха още вчера. Тогава излезе положителната проба на Хоуп Хикс – една от най-близките сътруднички на американския президент. Тя е била с него и по време на дебата му с Джо Байдън.

„Тъй като прекарваме много време с нея, заедно с първата дама също си направихме тест”, обясни Доналд Тръмп.

Хоуп Хикс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

За цялостното здравословно състояние на президента досега се знае малко – има висок холестерол и наднормено тегло. Медиите отвъд океана вече припомнят, че в САЩ 8 от всеки 10 загинали са във възрастовата група над 65 години. Тръмп е на 74.

„Той е във възрастова група, която крие риск за тежък COVID, така че това е много притеснително”, заяви Ан Римон, професор по епидемология.

„Току-що говорих с протокола на Белия дом и оттам ме увериха, че Мелания почти няма симптоми, а Доналд има съвсем леки”, заяви пред NOVA проф. Йонко Мермерски.

COVID-19: От понеделник баровете в Париж може пак да не работят

И ако здравословното му състояние все още е под въпрос, сигурно е едно – предизборните му планове ще претърпят сериозни промени. Митингите, планирани за близките дни, вече са отменени. Дебатът с Джо Байдън в средата на месеца вероятно също няма да се състои. А ако вирусът се задържи в тялото му по-дълго, може да му с наложи дори да се оттегли от предизборната надпревара.

„Молим се за президента и първата дама и за тяхното бързо възстановяване. Приемаме случващото се очевидно много сериозно”, заяви Майк Помпео – главен секретар.

Хаосът обаче може да стане още по-голям. Все още не е ясно какво е здравословното състояние на 77-годишния Джо Байдън. Само преди два дни двамата се изправиха един срещу друг в първия президентски дебат, на два метра един от друг - разстояние, което според лекарите, дава гаранция срещу заразяване с COVID-19.

„Нося маски, само когато има нужда. Не нося маски като него – всеки път като го видя, той носи маска”, заяви по време на дебата Тръмп.

Ако карантината бъде удължена, освен политическото, и икономическото бъдеще на страната ще бъде изправено пред сериозно изпитание.

„Борсовите индекси ще бъдат засегнати от несигурността. Имаше надежда за нов пакет стимули в Съединените щати и сега има притеснения, че заради карантината на г-н Тръмп това може да се отложи”, обясни Робърт Халвър, анализатор на капиталовия пазар.

Предстои да бъдат тествани и други членове от близкото обкръжение на Доналд Тръмп. А резултатите се очакват в близките дни.

 

 

Какви са вариантите за САЩ оттук насетне?

Според Конституцията „здравно възпрепятстван президент" може временно да предаде властта на вицепрезидента и да се върне на поста едва тогава, когато отново се почувства способен да изпълнява задълженията си.

В историята на страната това се е случвало само 3 пъти. През 1985 година президентът Роналд Рейгън предава временно властта на вицепрезидента Джордж Буш. През 2002 и 2007 година Джордж Буш-младши също два пъти прехвърля задачите си на Дик Чейни.

А иначе Доналд Тръмп не е първият световен лидер, който се разболява от COVD-19. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън толкова тежко беше засегнат от вируса, че му се наложи да бъде приет в болница. Заразен беше и принц Чарлз, както и лидерите на Хондурас, Гватемала и Бразилия. През заразата премина и Силвио Берлускони.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.