Преди това той се закле като 46-ия президент на САЩ

Кортежът с Джо Байдън пристигна в Белия дом. Новият президент вече подписа и първите си укази. Знае се, че те са свързани с овладяването на пандемията от COVID, както и с миграцията.  

Видео: Ройтерс

Преди това на церемония в Капитолия демократът положи клетва като 46-ия президент на САЩ.

Той успя да победи Доналд Тръмп в изключително оспорвана битка, придружена от скандали, съдебни хватки и директни обвинения. Официалната церемония беше съпътствана от драконовски мерки за сигурност, след безпрецедентния щурм, при който поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия. В крайна сметка Доналд Тръмп призна победата на Байдън и процедурата по предаването на властта вече е в ход! 78-годишният Джо Байдън влиза в Белия дом и в историята като най-възрастният президент на САЩ.

 

 

Joe Biden walked onto the White House grounds for the first time as President. He was greeted by military members and band with first lady Jill Biden by his side. https://t.co/tcmAzrzqTx pic.twitter.com/6IXSbL6ElA

— CNN (@CNN) January 20, 2021

След близо 50 години служба във Вашингтон като сенатор и вицепрезидент, Джо Байдън вече официално заема най-висшия пост в страната.

Джо Байдън се закле като 46-ия президент на САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Аз, Джозеф Робинет Байдън-младши, тържествено се заклевам да изпълнявам честно задълженията на президент на Съединените щати”, каза Байдън по време на клетвата си.

 

 

Заради пандемията от коронавируса, церемонията по встъпване в длъжност на новия президент премина необичайно без хилядите американци, които се стичат за този празничен ден. Безпрецедентни бяха и мерките за сигурност заради щурма на привърженици на Доналд Тръмп срещу Капитолия. От няколко дни Вашингтон прилича на обсаден град с патрулиращи около 30 000 войници, полицаи и членове на Националната гвардия.

President Joe Biden exited the presidential limousine and walked to the White House with first lady Jill Biden and their family https://t.co/tcmAzrzqTx pic.twitter.com/wFYGzVfOH0

— CNN (@CNN) January 20, 2021

Преди Байдън клетва като вицепрезидент положи и 56-годишната Камала Харис. Тя става първата жена, а също и първата цветнокожа на поста на втори човек в държавата.

Преди клетвата прозвуча химнът на САЩ, изпълнен на живо от звездата лейди Гага. Изпълнение имаше и Дженифър Лопес.

В първата си реч като президент, Джо Байдън призова за единство и заяви, че демокрацията е надделяла.

Речта на Байдън: Днес е денят на Америка. Днес е денят на демокрацията (ВИДЕО)

„Това е денят на Америка. Денят на демокрацията. Исторически ден и ден на надежда, ден на обновление и решимост. Днес празнуваме победата не на един отделен кандидат, а на една кауза – каузата на демокрацията. Волята на хората беше чута. Научихме отново, колко ценна е демокрацията. Демокрацията е крехка. Но в този момент, демокрацията надделя”, каза Байдън. 

 

 

На церемонията присъстваха бившите президенти от двете партии Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Барак Обама заедно с техните съпруги. Тук бе и досегашният вицепрезидент Майк Пенс със съпругата си, който не отиде на прощалната церемония с Доналд Тръмп.

„В този януарски ден цялата ми душа копнее да бъдем заедно в Америка, да обединим народа и нацията ни. И призовавам всеки американец да ме последва в тази кауза”, заяви Байдън.  По-късно тази вечер във Вашингтон ще се проведе 90-минутно шоу, с водещ Том Ханкс, което ще се предава по много телевизионни канали и в което ще участвата Брус Спрингстийн, Джъстин Тимбърлейк, Джон Леджънд, Кейти Пери, Деми Ловато, Фу Файтърс и много други.

ВСИЧКО ЗА ВСЪПВАНЕТО В ДЛЪЖНОСТ НА ДЖО БАЙДЪН ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.