Популацията на този вид е намаляла рязко заради бракониерски набези

Учени, които се опитват да спасят от изчезване суданския бял носорог, създадоха два нови ембриона от най-застрашения от изчезване бозайник в света. Така броят на съществуващите ембриони стана пет.

Най-многодетните семейства в животинския свят (ГАЛЕРИЯ)

Няма живи мъжки носорози от вида, а нито една от останалите две представителки на вида на планетата - майка и дъщеря, които живеят в Кения, не може да износи плода. Учените се надяват да успеят да имплантират ембрионите от яйцеклетки и замразена сперма на починали мъжки на сурогатни майки от други видове носорози.

Scientists working to save the northern white rhino from extinction have produced two more embryos of the world's most endangered mammal, increasing the number of viable embryos produced so far to five.​ https://t.co/QxcWK0TDoR

— Reuters Science News (@ReutersScience) January 26, 2021

Работата на екипа учени от организация "БайоРескю" бе блокирана заради пандемията от новия коронавирус и наложените ограничения в пътуванията, поради което някои процедури се забавиха.

Бяло тигърче се роди в зоопарк в Никарагуа (ВИДЕО+СНИМКИ)

"2020 г. бе труден тест за всички ни, но за никой учен не е типично да се предава", каза ръководителят на "БайоРескю" Томас Хилдебранд от Института за изследване на дивата природа "Лайбниц" в Германия.  "За Коледа получихме подарък - два ембриона. И сме изключително щастливи", каза той.

Мъж щурмува с оръжие приют за животни, търсел котката си

Петте ембриона се съхраняват в течен азот в лаборатория в Кремона, Италия. Учените се надяват първото бебе от вида судански бял носорог да се роди до три години и популацията да се увеличи в следващите две десетилетия.

Суданският бял носорог е живял на територията на няколко страни в източните и централните райони на Африка, но популацията е намаляла рязко заради бракониерство.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.