Също днес Иран представи и два нови спътника "Нахид 2" и "Толо 3"

Иран показа първата си подземна военновъздушна база, наричана "Орел 44", съобщиха ирански медии, цитирани от агенциите.

"Това е една от най-важните авиобази на армията. Тя разполага с крилата ракети с голям обсег и е построена в земните недра", отбелязва иранската официална осведомителна агенция ИРНА.

Също днес Иран представи и два нови спътника "Нахид 2" и "Толо 3", съобщи полуофициалната агенция Фарс.

По нейни данни "Нахид 2" е телекомуникационен спътник, който ще може да бъде използван в продължение на две години. Предполага се, че ще бъде изведен в околоземна орбита на височина от 500 км над земната повърхност. Другият спътник, "Толо 3", ще бъде най-големият и тежък сателит, строен на територията на Ислямската република. Той тежи не по-малко от 100 кг.

🇮🇷Iranian Army reveals the largest underground air base for warplanes, which includes hundreds of aircraft and command centers, called ‘Eagle 44’ pic.twitter.com/Y1lnJ8noZC

— AZ 🛰🌏🌍🌎 (@AZgeopolitics) February 7, 2023

Иранските специалисти показаха и първи снимки от космоса, направени от иранския спътник "Хайям", който беше изстрелян на 9 август миналата година от космодрума Байконур. Фарс отбеляза, че фотоизображенията скоро ще бъдат предоставени на разположение иранските картографи, за да могат да ги използват в работата си.

Iranian regime unveils its first "underground air base" with the codename Oghab 44 [Eagle 44] 🤷‍♂️ pic.twitter.com/PfYHv1G7KG

— Aleph א (@no_itsmyturn) February 7, 2023

Иран постави началото на космическата си програма през 2004 г. Ислямската република е сред деветте страни в света, произвеждащи спътници, редом с държави като САЩ и Русия.  Иран е и една от 24-те страни при учредяването през 1959 г. на Комитета на ООН по използването на космоса за мирни цели.

#Iran unveiled a new underground air base named "Eagle 44" pic.twitter.com/NFudhrbvZL

— Michael A. Horowitz (@michaelh992) February 7, 2023

През 2017 г. в Иран беше открит Космическият център "Имам Хомейни", който се използва за нуждите на местната аерокосмическа промишленост. Центърът може да осъществява подготовка, изстрелване, управление и следене при полет на космически апарати в ниска околоземна орбита.

Today as #Iran's regime marks the 44th anniversary of the Islamic Revolution, it unveiled its first underground Air Force base called "Eagle 44." Another variation of the Bond villain lair theme we have seen in other IRI underground bases.https://t.co/sWKvibESMD pic.twitter.com/BvsR05Aj5e

— Jason Brodsky (@JasonMBrodsky) February 7, 2023

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.