Връщането на пробите трябва да се осъществи през 2040 г.

НАСА съобщи, че търси начини да върне марсианските скали, събрани от марсохода Perseverance, на Земята по-бързо и на по-ниска цена от планираното, след като бе критикувана за значително надхвърляне на бюджета.

Усилията идват в момент, когато Китай напредва в осъществяването на по-проста мисия за връщане на проби на Червената планета "около 2030 г.", според държавните медии, което би го направило първата страна, постигнала това постижение.

Нов сателит ще проследява емисиите от метан в Космоса

"Изводът е, че 11 млрд. долара са твърде много, а връщането на проби едва през 2040 г. е неприемливо дълго", заяви ръководителят на американската космическа агенция Бил Нелсън в телефонен разговор с репортери.

НАСА и Европейската космическа агенция планираха да приземят плавателен съд около кратера Езеро, където марсоходът Perseverance прекара години в търсене на следи от древен микробен живот, който може да е съществувал преди милиарди години, когато Марс е бил по-топъл и влажен от днес.

Тридесет епруветки с проби, събрани от марсохода, ще бъдат натоварени на малка ракета и изстреляни в орбита, където друг космически апарат ще ги улови и ще ги донесе у дома.

НАСА потвърди: Обектът, паднал върху къща във Флорида, е изхвърлен от МКС боклук (СНИМКИ)

Но неотдавнашен одит на плановете на НАСА, извършен от независим контролен съвет, заяви, че мисията за връщане на проби от Марс е била създадена "с нереалистични бюджетни и времеви очаквания от самото начало" и че има "почти нулев" шанс да се спазят планираните дати за изстрелване.

Външните експерти също така установиха, че общите разходи могат да нараснат до 11 милиарда долара, което е почти два пъти повече от заявеното от НАСА.

В резултат на това НАСА планира да поиска нови предложения от космическата индустрия, които да намалят някои от амбициите на мисията.

Българинът, който учи в университет към НАСА: Мечтая да изстрелям космическа ракета от България

"За да направим нещата по-бързо, може да се наложи да намалим обхвата на броя на пробите", заяви пред репортери Ники Фокс от НАСА, без да уточнява какъв ще бъде новият брой.

Нелсън заяви, че агенцията е била принудена да се справи и с бюджетните ограничения, наложени от Конгреса, които са накарали НАСА да поиска над 2 млрд. долара по-малко, отколкото се е надявала за 2025 г., в резултат на споразумението за тавана на дълга, постигнато миналата година.