Изработването на една отнема 2 години, а най-скъпите ракети са по 4 милиона долара всяка

След като Конгреса на САЩ отпусна пари, за една седмица бяха обявени два пакета военна помощ за Украйна Вторият - от петък вечерта, е за 6 милиарда долара. В списъка липсва нещо, от което Украйна настоява че се нуждае спешно. 

САЩ обяви нов транш от 6 милиарда долара военна помощ за Украйна

Преди няколко дни президентът Зеленски каза, че за ефективна отбрана срещу руските ракети и самолети, трябват още минимум 7 системи "Пейтриът". Всяка от тях струва над 1 милиард долара и включва контролен център, генератори, радар, ракетни установки и друга техника. Изработването на една отнема 2 години, а най-скъпите ракети са по 4 милиона долара всяка.

"Със задоволство мога да обявя, допълнителен ангажимент от 6 милиарда долара, по инициативата за подпомагане на украинската отбрана. Той ще ни позволи да поръчаме на американската индустрия още оръжия за Украйна. Това е най-големият пакет военна помощ, с който се ангажираме досега. Ще включва ракети за украинските системи "Пейтриът" и NASAMS, системи за борба с дронове и значителни количества снаряди, ще ги изпратим възможно най-бързо", заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.