По информация на NOVA част от времето си в последните години е прекарал и в Турция

България обяви Евелин Банев-Брендо за международно издирване през 2018 г., когато присъдата му влиза в сила. Няколко години по-късно той се появи в Украйна. На 10 септември беше задържан близо до Киев, където е живеел с фалшиви документи. Така и не се стига до екстрадирането му в България.

По информация на NOVA част от времето си в последните години е прекарал и в Турция. Междувременно у нас се появи казусът „Тлачене". През ноември миналата година кметът на врачанското село заяви, че докато го издирват в цяла Европа, Евелин Банев-Брендо е ходил при него.

В годините назад, през адвокати, Евелин Банев-Брендо е подавал молби присъдите му от другите държави да бъдат признати у нас и да може да ги излежи тук. С това е свързана и една от хипотезите защо днес се предаде - за да задвижи пак такава процедура и всъщност да остане зад решетките много по-малко, отколкото ако бъде предаден на другите две държави.

За това, че Евелин Банев-Брендо е в България се заговори още през ноември миналата година, когато кметът на село Тлачене разказа за срещата им. „Влезе в кметството, поздрави, беше облечен спортно с анцуг, носеше кубинки, имаше шапка на главата и очила. Поискаха от мен да им направя нотариална заверка”, заяви кметът на с. Тлачене Тошко Сашов.



За желанието на Банев да остане в български затвор също се знае отдавна. „В предходни години негови защитници няколко пъти са подавали молба да му бъдат кумулирани присъдите и той да търпи едно общо наказание в България. Предполагаме, че и този път ще постъпи такава молба”, заяви служебният министър на правосъдието Мария Павлова.

Според Софийската градска прокуратура съдът тогава не е разрешил това, защото не е имало данни Евелин Банев-Брендо да е на територията на Европейския съюз. „Към момента това основание вече е отпаднало и най-вероятно отново ще бъде образувано такова дело”, допълни Павлова.



Ако съдът разреши Банев да изтърпи наказанията си у нас, това означава, че присъдата от 20 години затвор, издадена в Италия ще бъде намалена. „Според мен, за тази 20-годишна присъда, поне на първо четене, не се сещам да имаме такова наказание в нашия Наказателен кодекс. Тоест, ако българският съд я приеме, той би трябвало да я редуцира до размерите, които нашият закон предвижда. В случая да я намали”, уточни адвокатът Христо Ботев.

Българският наказателен кодекс предвижда и така нареченото „кумулиране”. Това означава, че времето зад решетките не е сбора от трите наказания, а само най-дългото.

От прокуратурата вече съобщиха, че ще бъде приспаднато и времето, прекарано от Евелин Банев-Брендо в ареста, което е около три години.  „Като не трябва да се забравя, че ако съдът реши, че се касае за една сериозна престъпна дейност да увеличи тази най-голяма присъда с половина”, поясни Ботев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase