Президентът Румен Радев се очаква да обяви кога ще връчи втория мандат

Президентът Румен Радев се очаква да обяви кога ще връчи втория мандат за съставяне на правителство. Той ще отиде именно при Движението за права и свободи като втора политическа сила.

Доган се среща с депутатите, гласували против кабинета „Желязков"

Преди всичко трябва да стане ясно какъв ход ще предприеме ДПС, след като единия председател Делян Пеевски заяви, че ще върнат втория мандат веднага, за да може президента да забърза процедурата към нови избори, а днес другия председател Джевдет Чакъров обяви, че трябва да направят всичко възможно за да има редовно правителство.

Днес от ПП-ДБ след появили се съмнения заради изказване на Кирил Петков, уточниха, че няма да подкрепят какъвто и да е вариант. ГЕРБ вече също обявиха, че няма да подкрепят никого. Възраждане заявиха, че няма да участват с ГЕРБ и ДПС, което прави всички опции за кабинет да изглеждат невъзможни.

Георгиев: ПП-ДБ щели да бъдат опозиция. Колеги, няма управляващи, на кого ще сте опозиция?

Бъдещето на втория мандат остава под въпрос след като единия председател на ДПС Делян Пеевски обяви, не вижда вариант за редовно правителство, затова папката ще бъде върната празна веднага, а днес другият председател Джевдет Чакъров изрази друга позиция. „Да се положат всички усилия за създаване на правителство на страната в оставащото време, ако не съумеем, естествено ще се отиде на избори, но това не е най-доброто решение”, посочи той.

Третият мандат също изглежда невъзможен. С позиция във Facebook Петков обяви, че вижда два варианта на мнозинство между ГЕРБ и ДПС или "Възраждане", БСП, ИТН и разпадналите се „Величие”. „Нека да е ясно, ПП-ДБ не може да бъде част от тези две мнозинства, защото ние сме антикорупционна и проевропейска коалиция. Нашите избиратели може да са абсолютно спокойни за това”, коментира той.

Позицията е уточнение на изказване от вчера, в което на въпрос дали биха разговаряли с Възраждане завява, че са готови на разговори с всички ако докажат че са антикорупционна формации с подкрепа за съдебна реформа.  По-рано в парламента Костадин Костадинов призова отново за анти герб и дпс мнозинство, като обяви, че ключът е в ПП-ДБ.

„Никой от нас не е преговарял не преговаря и няма да преговаря с Възраждане за кабинет. Това е един много отработен подход пуска се внушение в медиите и за кого работи този подход от една страна за „Възраждане” и от друга За ГЕРБ, които да кажат ето виждате те не подкрепят евроатлантическо правителство а са тръгнали да говорят с „Възраждане”, каза Йордан Терзийски от „Продължаваме промяната”.

Критики по- темата обаче дойдоха и от вътрешните редици на коалицията и от бившите партньори във властта. „Въпросът за взаимодействие с “Възраждане” е изначално политически, а не комуникационен. Аз, например, никога не бих гласувал за политическа сила, която допуска взаимодействие с “Възраждане”, при каквито и да било, изпълними или неизпълними условия”, заяви Радан Кънев.

А от БСП все още виждат алтернатива в експертно правителство с широка подкрепа. „Каквото и да е казал г-н Чакъров не го отнасям към втория, колкото към третия мандат, но всичко започва да е едно дежа ву през няколко месеца се събираме и започваме да гадаем едни и същи неща”, коментира зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase