Тя коментира темата в специално интервю за главния международен водещ на CNN Кристиан Аманпур

Посланикът на САЩ Джулиан Смит в НАТО коментира значението на американските избори за Алианса и Украйна в специално интервю за главния международен водещ на CNN Кристиан Аманпур.

Кристиан Аманпур: Посланик Джулиан Смит, добре дошли.

Джулиан Смит: Благодаря!

Искам да Ви попитам какво мислите за казаното, по време на президентския дебат, относно войната в Украйна. В общи линии, според Тръмп, Украйна не печели тази война. Въпреки това, той също така каза, че условията на Путин за капитулация не са приемливи. Какво мислите за казаното от Байдън и Тръмп по отношение на тази жизненоважна за Европа и Америка война?

"Има няколко неща, които трябва да се разгледат. Ще обърна внимание на темата за Украйна след малко, първо бих искала да поговоря за НАТО. Изглежда, че съществува някакво объркване по отношение на разходите свързани с Алианса. Понякога хората остават с впечатлението, че това е като клуб, в който страните не са си платили членския внос или са просрочили задълженията си. В действителност обаче от 10 г. насам, а всъщност и от преди това, всеки един американски президент, независимо от партията към, която принадлежи, е призовавал европейските държави да харчат повече за собствената си отбрана. Добрата новина е, че към юли 2024 г., вече са налице 23 члена на Алианса, които отделят 2% от брутния си вътрешен продукт за собствената си отбрана. Това беше хубавата новина, с която исках да започна. По отношение на Украйна и на това кой печели и кой губи в тази война, мога да кажа, че през последните месеци видяхме малък напредък и от двете страни. Става дума за съвсем малък напредък - само няколко километъра. Това, което виждаме обаче е, че продължаващата решителност от страна на украинците наистина дава резултати. Техният морал все още е на ниво. Те са добре обучени, а сега са и добре оборудвани. Украйна получава все повече помощ и войските продължават да правят всичко възможно не само да удържат фронтовата линия, но и да изтласкат руснаците от територията си. От друга страна, руските сили разполагат с голям брой военнослужещи, но те не са добре обучени и оборудвани, поради което те загубиха стотици хиляди войници в тази безсмислена война".

"Г-н Брекзит" Найджъл Фараж стана депутат след осмия опит

Доналд Тръмп твърди, че именно той е този, който на практика е принудил страните от НАТО в Европа да увеличат разходите си за отбрана.

"Нека да разгледаме фактите. Преди 10 години, когато президентът Обама беше на власт, влезе в сила така нареченото "обещание от Уелс", с което всички се ангажираха да изразходват 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. От тогава наблюдаваме последователно увеличаване на разходите от страна на европейците. Истината е, че благодарение на трима американски президенти - Обама, Тръмп и сега Байдън, успяхме до доведем европейците до момента, в който две трети от тях успешно изпълняват заложената цел. Без съмнение всички членове на Алианса трябва да го постигнат. Фактът обаче, че за последните 10 години наблюдаваме последователен ръст и че сега 23 от страните успяват да постигнат тази цел, е наистина забележително постижение".

Нека да поговорим за парите и помощта за Украйна. По време на дебата, Тръмп също намекна, че Европа не плаща полагащия й се дял. Доколкото разбрах обаче, именно европейските страни са дали повечето пари, а Съединените щати са предоставили повечето оръжия.

"Ситуацията е малко по-сложна. Европейците всъщност са направили повече от Съединените щати. Общият размер на помощта от страна на Вашингтон е малко над 70 милиарда долара, докато Европа е дала около 120 милиарда долара. Така, че независимо дали става дума за финансова, хуманитарна или военна помощ, се намираме в ситуация, в която европейците предоставят повече от необходимото. Наистина се разочаровам, когато чуя хората да твърдят, че това е единствено американска инициатива и че само ние помагаме на Украйна. Всъщност над 50 държави по света предоставят оръжия на украинските военни сили и координацията на тази военна помощ е водена от министърът на отбраната на Съединените щати - Лойд Остин".

Мога ли да Ви попитам как НАТО или отделни държави гарантират продължаването на помощта за Украйна, така че тя да остане стабилна и непроменена, дори и при смяна на властта?

"Разбира се. По време на предстоящата среща на върха на НАТО, всички съюзници на Алианса ще обявят нова инициатива за Украйна. Въпросът тук е - какво ще се постигне чрез нея? Тя ще обхване цялата помощ, която се предоставя на украинците, като ще помогне за съгласуването и координацията на усилията между отделните страни. Освен това, толкова много държави сега обучават украинските сили, че НАТО иска да осигури координация и на тези усилия. Организацията има много опит. Разбира се, както си спомняте, НАТО помогна на бившите страни от Варшавския договор да се интегрират в западните институции, включително и в самия Алианс. Както казах, организацията има много опит в подпомагането на страните при процеса на модернизация, оперативна съвместимост и стандартизация. По време на предстоящата среща страните ще представят допълнителни предложения за противовъздушна отбрана. Това е нещо, от което украинците отчаяно се нуждаят, особено предвид това, което наблюдаваме през последните месеци, а именно множеството руски атаки срещу цивилната и военната инфраструктура. Съюзниците се обединиха, за да намерят бързо начин, по който предостави допълнителна противовъздушна отбрана на Украйна". 

След неубедителното представяне на дебата: Губернатори демократи подкрепиха Джо Байдън

Тръмп обича да казва, че ако той беше на власт, нито една от тези войни нямаше да я има, както и че Байдън е слаб и никой не уважава Съединените щати заради това. Ето един цитат от дебата.

"Ако имахме истински президент, който е уважаван от Путин, той никога нямаше да нахлуе в Украйна. Той не направи нищо, за да спре случващото се. Всъщност мисля, че дори насърчи Русия."

Какво бихте казали за това и как смятате, че биха отговорили вашите американски съюзници?

"Когато Джо Байдън се кандидатира за президент, той пое ангажимент пред американския народ да възроди обширната мрежа от съюзи и партньорства на страната. И тук, в централата на НАТО, направихме точно това. Работихме неуморно, за да направим Алианса по-силен, по-голям и по-обединен от всякога и виждам само положителни резултати. Нека ясно да кажем кой да започна тази война. Това беше Русия, тя даде начало на тази непровокирана агресивна война в Украйна. Никой друг не носи отговорност за това. Кремъл често обича да казва, че отговорността за случващото се носи или Украйна, или НАТО, или някой друг, но реалността е, че президентът Путин започна тази война преди две години и може да я прекрати по всяко време". 

Наскоро Путин беше на посещение в Северна Корея. Там той се срещна с лидера Ким Чен Ун и подписаха споразумение за стратегическо партньорство. Това предизвика известни опасения. Путин умее постоянно да държи света в напрежение. Какъв според Вас може да бъде резултатът от един по-тесен военен съюз със Северна Корея?

"Виждаме резултатите от тези отношения в реално време. Мога да Ви уверя, че НАТО е много фокусиран върху тези задълбочаващи се и развиващи се отношения, както между Русия и Северна Корея, така и между Русия и Китай. Защо това е така? Защото и двете държави всъщност предоставят неща, които помагат на Русия да води тази война в Украйна. Северна Корея, например, изпрати хиляди контейнери с боеприпаси и десетки балистични ракети, които сега се използват във войната с Украйна. Китай, от друга страна, не предоставя непременно предоставя, но изпраща различни компоненти, които са от решаващо значение за Русия. Съюзниците от НАТО много добре осъзнават тази променяща се динамика и затова ние ще продължим да наблюдаваме отблизо как се развиват отношенията, особено тези между Китай и Русия. Ние ще направим всичко възможно, за да разкрием какво правят китайците, за да подкрепят руската война в Украйна". 

Посланик Джулиан Смит, много ви благодаря, че се присъединихте към нас.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Камена Георгиева