Ще се сформира ли правителлство с втория или третия мандат

ДПС е в очакване и на втория мандат за съставяне на редовно правителство. Вариант да направят опит за кабинет не беше изключен. Появи се и ново предложение за третия мандат от редиците на ПП-ДБ.

В очакване на папката от президента Румен Радев, от ДПС обявиха, че не е изключено правителство с втория мандат.

„Разбира се, че е възможно. В България смятам, че има политици и политически партии, които са загрижени за бъдещето на страната”, каза зам.-председателят на ДПС Джейхан Ибрямов.

Засега двамата председатели на партията обаче са на различни позиции по темата. Делян Пеевски вече обяви, че ще върнат папката веднага.

„Това трябва да бъде решение на партията, на колективния орган, дали да бъде върнат със съответните аргументи или дали да бъде приет и да се положат максимум усилия. Вчера чухме от нашия съпредседател д-р Чакъров да казва, че ние ще положим максимум усилия”, каза още Ибрямов.

От „Продължаваме промяната” обявиха, че има вариант да говорят с ДПС по политики, но той е с конкретно условие. „Ако Пеевски бъде премахнат от политическия терен, така че да може да се обсъди какво следва след него тогава вече ще говорим”, каза Николай Денков.

Между опитите за правителство и напрежението в ДПС: Какво се случва в България

В същото време коалиционните им партньори от ДСБ излязоха с ново предложение - да поискат третия мандат от президента и да направят опит за „технически кабинет” с подкрепа от всички.

„Да има един премиер, който да е равно отдалечен от всички партии, широко наложен в обществото авторитет, безупречен със своята биография и умения и който да предложи кабинет с експертен състав, така че този кабинет да работи по конкретна програма с определен срок”, каза Стоян Михалев от ДСБ.

Делян Пеевски: Няма тема Доган-Пеевски, има тема Пеевски и дерибеите

Така предложението им се доближава до това на БСП и Има такъв народ за експертно правителство с широка подкрепа.

„Ако тръгнем в тази тема ще се окаже, че много повече са приликите,отколкото разликите. При техническия кабинет може да се отворят възможности, които на пръв поглед не сме обсъждали”, допълни Михалев.

Журналист: Конфликтът в ДПС води до разделение в мюсюлманските общности

Темата тепърва ще бъде обсъдена в коалицията ПП-ДБ.

„Това предложение има своите предимства има своите проблеми. Всеки един кабинет трябва да има ясна политическа подкрепа”, посочи Денков.

„Ако в този парламент има широко мнозинство за премахване на модела „Пеевски”, за нещата които заложихме в нашия меморандум още февруари тогава такова усилие би имало смисъл”, каза Божидар Божанов от „Да, България”. И допълни, че „на практика това означава без ДПС”.

Формациите в коалицията заявиха, че има единодушно решение да останат заедно като партньори.

Решението на Националния съвет на „Продължаваме промяната” е, че остават конструктивна опозиция в 50-ия парламент и не виждат условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство. "След като ГЕРБ се провалиха със съставянето на правителство за седми път, сега отговорността е на втората политическа сила. "Продължаваме Промяната" заедно с "Демократична България" единствени успяха да формират не едно, а две редовни правителства през последните три години", пише още в решението.

В понеделник заседават и „Да, България”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Снимка: iStock