Имитиращите продукти съдържат по-малко калории и наситени мазнини

Според ново проучване растителните алтернативи на месото са по-полезни за планетата и най-вече по-здравословни от продукти като кюфтета и колбаси, произведени от животни.

Според Food Foundation производството на заместители на месото е свързано с много по-малко емисии на парникови газове и много по-малко вода, отколкото производството на месни ястия. Имитиращите месни продукти се представят добре и от хранителна гледна точка в сравнение с истинските. Те съдържат по-малко калории, по-малко наситени мазнини и повече фибри, сочи проучването на благотворителната организация.

Германците консумират все по-малко месо

Изследването сравнява въздействието върху околната среда, хранителния профил и цената на 68 продукта на растителна основа с тази на 36 месни продукта, включително ястия като - истински и имитиращи - бекон, пилешки хапки и кюфтета.

Въпреки това се оказа, че някои от трите основни вида „алтернативни протеини“ в някои отношения са по-лоши от месните продукти в хранително отношение, заявиха от Food Foundation.

Консумацията на водорасли помага за предотвратяването на Паркинсон

„Много от наскоро разработените алтернативни продукти от преработено месо по-често съдържат по-високи нива на сол в сравнение с други алтернативни протеини и само една трета от тях са обогатени с желязо и витамин В12, каквито се съдържат в месото“, се казва в изследването.

Така например бе установено, че безмесните колбаси на марката Richmond съдържат тревожно големи количества сол, каза Ребека Тоби, старши мениджър „Бизнес и ангажиране на инвеститори“ в благотворителната организация. Но производителите могат да променят състава на продуктите си, за да ги направят по-хранителни, добави тя.

Освен това „алтернативите на месото на растителна основа са средно с по-ниско съдържание на протеини в сравнение с истинското месо“, установиха изследователите. Тази констатация обаче не е обезпокоителна, тъй като разликата е малка, а населението на Обединеното кралство вече консумира повече от достатъчно протеини за поддържане на здравето, каза Тоби, съавтор на изследването.

Изследването идва в момент, когато пазарът на храни, които не са от месо, продължава да се разширява - заедно с популярността на вегетарианските и веганските диети - въпреки срива през последните години на редица марки на растителна основа и спада в продажбите през миналата година. Анализатори като Bloomberg очакват, че пазарът в световен мащаб ще продължи да нараства значително до 2030 г. Миналогодишен анализ на Зеления алианс прогнозира, че до 2035 г. секторът може да струва 6,8 млрд. паунда годишно и да създаде 25 000 работни места само в Обединеното кралство.

Потребителите знаят, че безмесните продукти често са по-скъпи от истинските. „Потребителите плащат по-висока цена за по-преработените растителни алтернативи като тофу, в сравнение с месото, въпреки ползите за околната среда“, се казва в проучването. Така например храните от „ново поколение“ са със 73 % по-скъпи за 100 гр. от месото, докато традиционните продукти са с 38 % по-скъпи.

Бобът и зърнените храни се оказаха най-здравословните, най-екологичните и най-евтините от четирите вида анализирани продукти. Те са „естествен източник на белтъчини, дават най-добър резултат по отношение на здравето и околната среда, с по-малко количество наситени мазнини, калории и сол и с най-голямо количество фибри от всички продукти“, заяви благотворителната организация. „Те са и в най-достъпната ценова категория“, посочват още от Food Foundation.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!
Източник: БГНЕС