В столичния квартал има засилено полицейско присъствие

Трети ден продължават протестите и присъствието на привърженици на ДПС пред имотите в „Бояна” и в Росенец, ползвани от почетния председател Ахмед Доган.

В четвъртък бившият съдружник на Доган - Данаил Папазов го призова да освободи двата имота, които ползва от години. А симпатизанти на ДПС твърдят, че в сградата в „Бояна” са влезли охранители и определиха това като самоуправство.

Членове на ДПС за трети ден стоят в парка Росенец край Бургас, където в момента се намира Ахмед Доган.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В района на имота в „Бояна” има засилено полицейско присъствие. Представители на ДПС и поддръжници се събраха там тази сутрин, но не бяха допуснати по-близо. 

Самите симпатизанти направиха поход до хотел „Берлин”, сграда, която в миналото се свързваше с името на Делян Пеевски. Там те протестираха, като заявиха, че според тях държавата се управлява не от МС, а от хотела. Казаха още, че след като държавата не работи, те ще победят Пеевски чрез урните.

Напрежение в „Бояна” и опит за нахлуване в сараите (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Какво охраняват, след като има договор, който представихме вчера на полицията. Нашето предложение вчера беше да влязат представители с полиция и да направят оглед. Беше сина на Ахмед Доган – Демир Доган, присъстваше там, да се види документацията. В случая става въпрос за погазване на нормални законови рамки”, заяви Джевдет Чакъров.

„Ние искаме да се разположим отвън, в свободното пространство, което е публична собственост. Проблемът е, че не знаем какво се случва вътре. Излизат по медиите снимки на двама души, които ми изглеждат притеснителни. Излизат информации, че в сградата се случват някакви работи. Има голяма неяснота”, заяви Илхан Кючюк. „Къде е решението на българския съд в техния случай, кой документ им дава право да влязат?”, попита Кючюк. „Това ще бъде поход на демокрацията. Събираме се и каквато е волята на членовете ни, това ще бъде”, каза още Кючюк.

„Българските институции не отговарят, те казват: „Ние работим под инструктаж. Ние имаме нареждане да не ви пуснем”. На какво основание ограничават достъпа до горе не знам”, заяви още Кючюк.

Той е категоричен, че не се опитват да ескалират напрежението. 

По обед беше обявено край на шествието, но привържениците на Доган остават на място. 

И в Росенец се събраха привърженици на почетния председател на ДПС. Те казват, че са там, за да окажат мълчалива подкрепа на Доган.

В ранния следобед в Росенец дойде и депутатът Севим Али, след като в петък сутринта отиде да подкрепи колегите си в София. "Сериозно сме притеснени за сигурността и за здравето на почетния председател д-р Ахмед Доган. Знаете, че подадохме такъв сигнал в службите", заяви Севим Али, независим депутат. 

Вчера обаче от МВР обявиха, че не са открили данни за заплаха срещу Ахмед Доган. След като проверили фактите и обстоятелствата, посочени в сигнала, установили, че лицето, посочено от подателя, не е било във фиксирания период от време на конкретното място.

"Нямам информация дали на почетния председател д-р Ахмед Доган към настоящия момент е назначена охрана от Национална служба "Охрана", подчерта Али. 

Той опроверга и слуховете, че Ахмед Доган тайно е напуснал лятната си резиденция. "Да, г- н Доган е тук. В сградата. В отлично здраве. Добре е", посочи независимият депутат. 

Депутатът коментира действията на Данаил Папазов, собственик на фирмите, владеещи имотите в столичния квартал Бояна и в парка Росенец. "Нека г-н Папазов каже кой нотариус е бил при него". 

Вчера председателят на ДПС Джевдет Чакъров показа договор за наем за къщата в Бояна. Привържениците на Ахмед Доган твърдят, че има документ и за тази в Росенец. Според информация на Димитър Николов, който е депутат от ямболския регион, МВР е отказало охрана на Ахмед Доган. 

След като е получена заплаха за сигурността на почетния председател на ДПС, Джевдет Чакъров подава сигнал в полицията, както е по закон, се събира комисия от МВР, ДАНС и НСО. Назначава се охрана на лидера на ДПС, докато тече проверка. От МВР казаха, че тази проверка е приключила и не са потвърдени фактите и обстоятелствата в нея. Същата комисия трябва да вземе решение дали тази охрана ще продължи, или ще бъде отказана.

Повече гледайте във видеата. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase