Катрин Деньов на 76

22 октомври 2019 14:55

Снимки: Getty Images

75 години навършва днес една от легендите на световното кино и вечен символ на красотата Катрин Деньов

Над 100 са превъплъщенията й в киното, две от които печелят "Сезар" - ролите й в "Последното метро" и в "Индокитай”, а за участието си в "Площад Вандом" получава приза за най-добра женска роля на фестивала във Венеция. В началото на тази година Катрин Деньов заедно с още 99 френски актриси и интелектуалки се обявиха против вълната от обвинения за сексуален тормоз, която, според тях, излиза извън контрол и взима невинни жертви.

Катрин Деньов дебютира в киното още на 13 години, но истинска слава й донася филмът мюзикъл „Шербургските чадъри”, в който тя се снима, когато е на 21. Негов режисьор е Жак Деми, а музиката на Мишел Льогран е една от най-запомнящите се в киното.
 
В живота на Катрин Деньов следват множество роли в киното и бурни любовни преживявания. Майка е на две деца, чиито бащи са не по-малко известните Роже Вадим и Марчело Мастрояни. Муза на Ив Сен-Лоран, и на 75 тя остава символ на вечната женска красота и стил.

В началото на тази година Катрин Деньов заедно с още 99 френски актриси и интелектуалки се обявиха против вълната от обвинения за сексуален тормоз, която, според тях, излиза извън контрол и взима невинни жертви.