Захарта и млечните продукти също струват повече...

Най-голямо поскъпване през февруари на годишна база отбелязват олиото и брашното.

Само през февруари цените им на едро са се повишили с над 6.5% в сравнение с януари.

Захарта и млечните продукти пък вече струват по-скъпо, отколкото в навечерието на финансовата криза през есента на 2008 г.

Трайното поскъпване на млечните произведения започна още в средата на миналата година и продължава и сега, макар че през февруари 2011 г. промяната в цените им е незабележима в сравнение с януари 2011 г. - с 1-2%.

В края на февруари цената на едро на кашкавал "Витоша" например е 10.56 лв. с ДДС.

Това означава, че твърдението на земеделския министър Мирослав Найденов, че "няма кашкавал, който да струва 16 лева по магазините" не отговаря съвсем на истината.

Само за февруари захарта е поскъпнала с нови 22%, като на годишна база е увеличила цените си с 30%. На практика в момента захарта по борсите е с десетина процента по-скъпа отколкото през 2008 г., а в навечерието на световната финансова криза всички стоки бяха достигнали рекордни цени.

Движението на цените на плодовете и зеленчуците през февруари е в рамките на обичайното за сезона. Цитрусовите плодове леко поевтиняват, а оранжерийните зеленчуци поскъпват.

Единствено картофите са поскъпнали за последната година със забележителните 63%, а зрелият чесън струва с 69% по-скъпо през февруари 2011 г. в сравнение с година по-рано. /БГНЕС