Разтревожен от кризата с повредените ядрени реактори...

Японският император Акихито направи безпрецедентно телевизионно обръщение към нацията, заявявайки, че е "дълбоко разтревожен" от кризата с повредените ядрени реактори и призова хората да си помагат в трудните времена.

Той  заяви, че проблемите в японските ядрени реактори, където властите се борят да предотвратят ядрена катастрофа, са непредвидими и че е разтревожен след земетресението, което определи като "безпрецедентно по своя мащаб".

Основните телевизии прекъснаха обичайната си програма за първата публична поява на императора след опустошителното земетресение миналата седмица и цунамито, което уби хиляди хора.

"От цялото си сърце се надявам, че хората ще се отнасят със състрадание един към друг и ще преодолеят тези трудни времена", заяви Акихито.

Междувременно японски военен товарен хеликоптер започна да излива вода върху реактор на ударената от земетресението ядрена централа "Фукушима", съобщиха местни телевизии.

Хеликоптерът е един от четирите, които японските сили за самоотбрана са готови да предоставят, за да помогнат за охлаждането на горивните пръти в ударената от труса АЕЦ. /БГНЕС