Повечето директори са получили сметки между 40 и 70 хиляди лева...

Училища във Велико Търново са изправени пред вариантите да не платят такса смет на общината или да съкращават учители, за да подсигурят необходимите пари за плащане на данъка.


Повечето директори са получили сметки между 40 и 70 хиляди лева.  Сумите са в резултат на промяна в закона за местните данъци и такси и повишения промил за битови отпадъци в общината.


Досега такса смет на училищата е била изплащана от общината, но от тази година законът не дава подобна възможност. Така се оказва, че СОУ "Вела Благоева" например трябва да плати 47 хиляди лева за битови отпадъци. Проблемът е, че парите не са предвидени в делегирания бюджет на училището.


Пак заради такса смет то спира участие по всички национални и европроекти. Учителите пък ще бъдат лишени от социални придобивки, а някой щатове закрити.


За да избегнат финансовия колапс, директорите на училища поискаха от общинския съвет намаляване на промила за битови отпадъци.


Въпреки аргументите ставката от 7.5 промила остана, а общинските съветници решиха с част от събраните пари от такса смет да купят държавни ценни книжа.


Всички сме съгласни, че образованието е приоритет, фактите обаче сочат друго. За сравнение най-големият хотел във Велико Търново има да плаща по-малко такса смет от най-голямото училище в града


Проблемът всъщност е най-остър в градовете, които са решили да спазят буквата на закона и имат висок промил такса смет за нежилищни сгради. Останалите все още търсят възможности как да не ощетят училищата.