Новата цена на синьото гориво няма да оскъпи топлоенергията, обещават от държавния регулатор.

С 4 процента и половина  поскъпва природният газ от утре. Новата цена на синьото гориво няма да оскъпи топлоенергията, обещават от държавния регулатор.

43 милиона лева обаче ще струва на българите скокът на цената на горивото. Крупната сума ще се калкулира в цените на стоките и услугите, чието производството зависи от природния газ. Изчисленията направиха за "Календар" икономистите от института "Отворено общество".

Ако през следващите 4 месеца "Булгаргаз" продаде толкова синьо гориво, колкото за същото време миналата година, то ще струва с 43 милиона лева повече. Тези 43 милиона ще се разпределят в по-високите цени на стоките и услугите на пазара, обясняват експертите. Така ще бръкнат и в нашите портмонета.

Това означава, че за една година животът на всички българи ще се оскъпи драстично и то само заради тази промяна в цената. 

Към удара от поскъпването на природния се прибавят и  високите цени на горивата.

Експертите отправят още едно предупреждение - да готвим семейния си бюджет за по-скъпо парно. Въпреки че увеличенито сега ни се разминава, то пак се пише на нашите сметки.

Решението е да отговорим на растящите цени с по-добро управление на разходите си.