Мари Харутюнян е една от малкото останали у нас майстори на национални костюми. 40-години се занимава с този занаят и казва, че е ушила хиляди носии, с които сега танцуват всички ансамбли в България.

В малкото скътано ателие в Стамболяновата къща в Стария Пловдив все още тракат възрожденските машини, с които се изработват народните носии от всички региони на страната.

Мари Харутюнян е една от малкото останали у нас майстори на национални костюми. 40-години се занимава с този занаят и казва, че е ушила хиляди носии, с които сега танцуват всички ансамбли в България и с които се обличат народните ни изпълнители.

Изработването на един костюм отнема поне седмица, защото орнаментите се шият бавно на ръка, а и носиите се състоят от няколко елемента, свързани един с друг, обяснява  майсторката.

Мари с удоволствие отбелязва, че напоследък все повече български фирми, презентират продуктите си в чужбина като използват народните костюми, с които впечатляват чужденците. В момента дори шие български носии за Япония, Флорида, Лос Анджелис, Холандия и Париж.

Майсторката на българските костюми с мъка споделя, че този занаят си отива, защото младите предпочитали по-доходоносна и по-лесна работа, отколкото бавното и трудно шиене на народни носии.