Осама бин Ладен е отговорен за атентатите от 11 септември 2001-а година в Съединените щати. Тогава загинаха 3 хиляди души в Световния търговски център в Ню Йорк и в Пентагона Вашингтон...

Осама бин Ладен е отговорен за атентатите от 11 септември 2001-а година в Съединените щати. Тогава загинаха 3 хиляди души в Световния търговски център в Ню Йорк и в Пентагона Вашингтон. Това беше и моментът, когато роденият в Саудитска Арабия дисидент стана номер едно в списъка на най-издирваните терористи.   


Осама бин Ладен е роден през 1957-а година. Той е седемнайсетото от общо 52 деца наследници на мултимилионер, построил 80 процента от пътищата в Саудитска Арабия. 


Докато учи за инженер в саудитския град Джеда, Осама приема консервативния Ислям като крепостна стена срещу упадъка на Запада. Съветската инвазия в Афганистан през 1979-а променя живота на Осама завинаги. Той се мести да живее в тази държава и води борба заедно с муждахидините. 

ЦРУ е изиграло активна роля в обучението и въоръжаването им, смятат експерти. Омразата на Осама към Москва се превръща в омраза към Вашингтон. Той определя като богохулство дислоцирането на 300 хиляди американски войски, включително и жени - в Саудитска Арабия - по време на първата война в Залива. 


Когато през 96-а година Саудитска Арабия му отнема гражданството, той отново се мести в Афганистан, управляван от талибаните. През 98-а година Осама издава религиозно проклятие срещу евреите и завоевателите и обявява свещена война. 


Шест месеца по-късно две бомби се взривяват в американските посолства в Кения и Танзания. Умират 224 души, 5 хиляди са ранени. ФБР обявява награда за главата му в размер на 25 милиона долара. Осама е отговорен и за камион бомба, убил 19 американски войници в казарма в Саудитска Арабия. 


На 11 септември 2001-а година, два самолета, управлявани от терористи камикадзе, се врязват в кулите близнаци на Световния търговски център. Трети се забива в Пентагона. Четвърти се разбива в Пенсилвания. Жертвите са повече от 3 хиляди. Само няколко месеца по-късно Съединените щати атакуват Афганистан и свалят режима на талибаните. 


За своите привърженици Осама беше боец за свобода срещу Съединените щати и Израел, коментират анализатори. За Запада - той е терорист, чиито ръце са изцапани с кръвта на хиляди невинни хора.