Застрахователите ще разполагат с 55 дни, в които трябва да решат дали и какво обезщетение да изплатят след произшествие на пътя. Такава промяна в застрахователния кодекс предвиждат от финансовото министерство. Сега този срок е три месеца...

Застрахователите ще разполагат с 55 дни, в които трябва да решат дали и какво обезщетение да изплатят след произшествие на пътя. Такава промяна в застрахователния кодекс предвиждат от финансовото министерство. Сега този срок е три месеца.


Специалисти обаче твърдят, че проблемът всъщност не е във времето, а в решенията, които взимат застрахователните компании.


Преди година Вероника тръгва на път – от Враца за София. От години дамата има байпас на сърцето. Не е и подозирала, че това ще се окаже предизвикателство на пътя... до този момент. 


Шофирайки по магистралата, Вероника усеща, че й прилошава. След това загубва съзнание за няколко секунди. На мястото идва полиция и линейка, която кара Вероника в Пирогов. Установяват травма на кръста...


Всяка година с десетки подобни случаи се сблъскват хората от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.


От КАТ уточниха за \"Календар\", че  ако произшествието е тежко, проба за алкохол може да се взема и на място от полицията, и после – в лечебното заведение. Но всичко зависи от спецификата на случая. При леките произшествия обаче, каквито само в София  всеки ден стават между 100 и 150, не е задължително да се вика полиция. Прескача се и болницата.


Всеки трети потърпевш от катастрофа не е доволен от обезщетението, което е получил. Едва 30 % от тези хора обаче решават да заведат дела в съда. Не е ясно колко от тях все пак завършват с успех.